Prostreno.cz

Ptačinec je plevel, který nejen urychluje hojení ran

Obtěžující, agresivní, všudypřítomný. Tak někdy lidé označují ptačinec. Jaká škoda! Této rostlince je křivděno. Vykazuje totiž velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Co kromě léčby astmatu můžete očekávat?

Ptačinec mnozí považují hlavně za plevel, který uzurpuje krásy zahrad. Někdy se mu říká „sníh v létě“. To proto, že má malé bílé květy. Rostlinka je přitom plná karotenů, vápníku, hořčíku, niacinu, draslíku, riboflavinu, selenu, thiaminu, zinku, mědi a kyseliny gama-linolenové. A právě tyhle látky ptačinec předurčují k léčivým účinkům. Jakým?

Snížení zánětu

Uvedená bylinka má silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou snížit riziko některých zánětlivých onemocnění, včetně rakoviny, artritidy, diabetu, srdečních chorob a dalších zdravotních problémů. Bylo prokázáno, že ptačinec posiluje sliznici žaludku a střev, a dokonce hojí žaludeční vředy. Výzkum publikovaný v Africkém časopise biomedicínského výzkumu (African Journal of Biomedical Research) prokázal, že ptačinec zprostředkovává uvolňování histaminu, má analgetické vlastnosti, stimuluje tvorbu slizniční tekutiny, která poskytuje chladicí účinek vůči zánětům, zlepšuje proces hojení a může zmírnit otok a bolest kloubů.

Usnadnění vykašlávání

Že by rostlinka ze zahrady mohla zmírnit dýchací potíže? Už to tak vypadá. Ptačinec uklidňuje sliznice, pomáhá s rozpouštěním hlenů, zmírňuje astma, bronchitidu, alergie, svědění a zánět očí. Tlumí příznaky chřipky a podle vědců zabraňuje růstu bakterií, které vedou k tuberkulóze.

Rychlejší hojení ran

Vzhledem k tomu, že tato prospěšná bylina vyniká antifungálními a antiseptickými vlastnostmi, může být také použita k urychlení hojení ran a prevenci infekcí. Báječně zklidňuje podrážděnou pokožku, eliminuje svědění, působí na vyrážky, ekzémy i popáleniny. Co říkáte třeba na takový ptačincový obklad nebo rovnou mast?

Léčba astmatu

Ptačinec také obsahuje sloučeninu známou jako kumarin, která je v současné době přezkoumávána jako potenciální léčba astmatu a lymfatického systému. Právě ten má zásadní význam pro řádné fungování imunitního systému. Ostatně, jeho schopnost bojovat proti škodlivým patogenům je pověstná. Zkrátka a dobře, nyní, když víte, co je ptačinec zač, nejspíš přehodnotíte svůj záměr odstranit ho ze své zahrádky. Nebo se snad zbavíte mocné bylinky?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat