Prostreno.cz

Ucpané dutiny spolehlivě uvolní teplo a inhalace

Zánět dutin je velmi nepříjemná záležitost. Vedle ucpaného nosu a horečky vás při tomto onemocnění potrápí zejména bolesti hlavy, krku a pálení očí. Jsou však možnosti, jak si ulevit bez nutnosti okamžitého nasazení antibiotik.

Důležitá je prevence

Prevence je v podstatě totožná jako u jakéhokoli jiného zánětlivého onemocnění. Základem je posilování imunity, zejména dodržování zdravého životního stylu, vyváženou stravou, sportem a pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny.

Mezi spouštěče zánětů dutin patří i alergie na prach nebo pyly. Proto je důležité se těmto alergenům vyhýbat.

V některých případech může mít opakující se potíže s ucpanými dutinami i špatná anatomie nosu. Pokud se u vás problémy spojené s rýmou a bolestmi hlavy opakují často, měli byste se nechat vyšetřit i v tomto směru

Doplnění vitaminů

Jakmile cítíte, že se vám spouští rýma, zvyšte příjem vitaminů. Kromě ovoce a zeleniny je vhodné vitaminy doplnit i pomocí tablet nebo vitaminových nápojů, které zakoupíte v lékárně. Důležité je především doplnění vitaminů skupiny A a C.

Výplachy

Na uvolnění hlenu z dutin je vhodné provádět pravidelné výplachy. K tomu vám postačí solný roztok, který si připravíte doma ze sklenice vlažné vody, lžičky soli a špetky jedlé sody. Roztokem pak proplachujte nosní dutiny. Pro tento účel lze v lékárně zakoupit speciální konvičku, která výplachy usnadní. Kromě toho, že vám roztok pomůže k rozpuštění a odstranění hlenu, zbaví vás také bakterií, které se v dutinách nacházejí. Tím dojde k rychlejšímu ústupu příznaků nemoci. Výplach nosu solným roztokem také zvlhčí sliznici a usnadní dýchání.

Inhalace

K výplachům je vhodné také inhalovat. Ideální je vdechování teplých par v kombinaci s eukalyptovou nebo mátovou silicí, které uvolňují dýchací cesty. Vodu v hrnci ohřejte tak, aby byla horká a vycházela z ní pára. Přidejte pár kapek silice a nechte vodu chvilku odstát, abyste se neopařili. Poté se nakloňte nad hrnec a páru vdechujte. Pro zvýšení efektu je možné přehodit přes hlavu ručník, aby pára neunikala do prostoru.

Prohřejte ruce a nohy

K uvolnění dýchacích cest výborně funguje také nahřívání končetin, které rozproudí krevní oběh a uvolní nahromaděný hlen. Ideální je napustit si vanu teplou vodou, do ní si kleknout a ponořit ruce. Tím pádem budete v jakémsi předklonu, čímž usnadníte odtékání hlenu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat