Prostreno.cz

Vitamin D3 snižuje riziko srdečních onemocnění

Jak docílit té nejlepší srdeční kondice? Možná tomu nebudete věřit, ale jako spolehlivý recept platí opalování. Tak tomu se říká spojení příjemného s užitečným!

Arteriální hypertenze, diabetes, ateroskleróza, vysoká hladina cholesterolu, obezita nebo nadměrná konzumace tučných potravin. To jsou jen některé faktory, které zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Pokud se jim chcete vyhnout, vaším spojencem může být počasí. Ano, čtete správně. Alfou i omegou prevence jsou totiž sluneční paprsky!

Alternativní léčba posvěcená vědci

Pokud je pokožka vystavena slunci, v těle se již po několika minutách začíná samovolně vytvářet vitamin D3. Ačkoli většina lidí předpokládá, že „déčko“ může přinést prospěch jenom kostem a zubům, pole jeho působení je podstatně širší. Tato živina funguje jako silný stimulátor oxidu dusnatého, který reguluje tok krve, zatímco zabraňuje vzniku krevních sraženin. Tedy alespoň takový názor zastávají američtí vědci z Ohijské státní univerzity, kteří na toto téma provedli rozsáhlou studii.

Objev, který vítá celý svět

„V posledních letech se stále častěji objevují klinické důkazy, jež potvrzují, že mnoho pacientů se srdečním infarktem trpí nedostatkem vitaminu D3. Samozřejmě netvrdíme, že absence této látky infarkty způsobuje, nicméně její dlouhodobější nízká hladina může k jejich rozvojům výrazně přispívat,“ objasňuje pozadí výzkumu profesor chemie Tadeusz Malinski, který působí na výše zmíněné vzdělávací instituci.

Odborník zároveň dodává, že se svým týmem vyvinul speciální nanosenzory, jež jsou v průměru tisíckrát tenčí než lidské vlasy, pomocí kterých sledoval dopad vitaminu D3 na endoteliální buňky. Výsledkem je pak myšlenka, že pobyt na slunci skutečně „opravuje“ a regeneruje oběhový systém, přičemž snižuje oxidační stres v cévách, čímž skutečně předchází srdečním potížím. Sluší se uvést, že „déčkový“ léčitel zároveň dodává energii, navozuje optimistickou náladu a příznivě ovlivňuje duševní zdraví.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat