Prostreno.cz

Hygiena je základem dnešních dnů

Pozor na bakterie! Víte, kolik hygienických chyb děláme všichni v koupelně nebo na toaletě? Že vy určitě žádné? Že máte v koupelně čisto? Možná pro vaše oko ano, ale existují bohužel také mikroby, které pouhým okem nevidíme. Na co byste si měli dát pozor?

Medical Center na univerzitě v New Yorku zjistil, že při každém spláchnutí toalety se uvolňuje takzvaný aerosol. Tím vzniká něco jako malý obláček z kapek vody z toalety. Chvíli si jen tak pluje po toaletě nebo koupelně a po krátké době praskne – a bohužel ne přímo nad toaletou. A tím se po celé místnosti takříkajíc rozprašují bakterie. Zdraví škodlivé to samozřejmě není, ale některým chybám je lepší se příště vyvarovat.

Nenechávejte toaletu otevřenou

Kromě toho, že zavřený poklop vypadá opticky mnohem lépe, vzpomeňte si na obláček toaletní vody. Nikdy si nedokážete přesně naplánovat, kde obláček praskne. Třeba nad vaším zubním kartáčkem.

Neberte si na toaletu mobil

Nejenom toaleta, ale i ostatní plochy, jako klika od dveří, vodovodní kohoutek a splachovadlo vykazují stopy fekálií. Především na veřejných toaletách se vyvarujte toho, že byste si vzali s sebou mobil, nebo ho dokonce položili na podlahu. Také při splachování stříká voda s močí a fekáliemi do všech stran a může tak přistát i na vašem telefonu, který držíte v ruce. Studie dokonce ukazují, že jedna třetina všech kabelek obsahuje stopy fekálií.

Nevystavujte kosmetické potřeby

A zase – obláček záchodové vody! Už jenom proto byste měli všechno v koupelně schovávat do skříně nebo do taštiček. A není úplně dobré, když se na štětečky práší nebo se na nich usazuje pyl.

Umývejte si ruce

Po návštěvě toalety je mytí rukou absolutní povinnost! Ale i třeba před nanášením make-upu byste si je měli vždy umýt. Na rukou se drží nespočet bakterií, a to ať už jste jakkoliv čistotná osoba.

Umývejte kosmetické potřeby

Aby se bakterie nemohly rozmnožit, měli byste štětečky, houbičky a další pomůcky vždy jednou týdně vyčistit nebo vyměnit za nové. U ručníků platí dokonce pravidlo tří dnů. Ale třeba i nádobu na mýdlo byste měli čas od času umýt.

Nepěstujte si bakterie na zubním kartáčku

Každí dva až tři měsíce byste měli vyměnit starý kartáček za nový. Drží se na něm totiž bakterie, které nezpůsobují jen záněty dásní, ale dokáží zapříčinit dokonce i nachlazení. Kartáčky uchovávejte vždy hlavou vzhůru a především ne ve skříni, ale volně na vzduchu.

Nedělejte si z koupelny skleník

V koupelně si podává ruce vlhkost s vyšší teplotou vzduchu – a to perfektní prostředí pro množení bakterií. Ať už ručníky nebo jiné koupelnové textilie, které můžou díky páře ze sprchy nebo mokrým ručníkům navlhnout, musíte usušit. To znamená – ručníky patří na topení a štětečky a houbičky neskladujte v žádném případě vlhké. Jenom v suchém prostředí nemají bakterie žádnou šanci.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat