Prostreno.cz

Vápník se dobře vstřebává pouze z opravdových potravin

Každý den si dáte tabletku z lékárny, která slibuje, že vám dodá nenahraditelný vápník? To opravdu udělá, nicméně váš organismus s ním nenaloží tak, jak si asi myslíte.

Když dva dělají totéž, není to totéž. A světe, div se, platí to, i když jde o příjem vápníku. Z jakých zdrojů ho čerpáte vy? Tohle je totiž dost důležitá otázka.

Minerál, který má hodně práce

Kalcium je pro nás naprosto nepostradatelné. Zachovává zdravé zuby a podporuje činnost svalů i nervů. Také pomáhá normalizovat krevní tlak, zmírňuje problémy s trávením, snižuje výskyt rakoviny a usnadňuje hubnutí.

Důležité je ovšem i při srážení krve, zatímco reguluje pH vnitřního prostředí, ovlivňuje propustnost buněčných membrán a podílí se na činnosti enzymů. Tedy za předpokladu, že ho organismus skutečně zpracuje a využije. A tím se dostáváme k tomu, že doplňky stravy s jeho obsahem zřejmě vůbec nejsou tak důvěryhodné, jak se tváří.

Realita versus dobře mířená reklama

Američtí odborníci uskutečnili zajímavou studii, která přináší skutečně šokující výsledky. Do svého výzkumu zahrnuli celkem 183 žen, u nichž dokumentovali jejich zdraví a stravovací návyky. Při závěrečné analýze vyšlo najevo, že respondentky, které vápník přijímají z kupovaných tabletek z lékárny, vykazují podstatně nižší hustotu kostí. Tedy ve srovnání s těmi, jež tento minerál čerpají výhradně z potravin.

Není zdroj jako zdroj

Na základě těchto poznatků zveřejněných v magazínu American Journal of Clinical Nutrition si experti troufají tvrdit, že vápník z doplňků stravy je pro tělo jen obtížně vstřebatelný, proto má hodně omezené pole působení. Je tedy prý mnohem lepší dopřát si ho prostřednictvím vhodné stravy, neboť jedině tak může být opravdu stoprocentně prospěšný. Když už jsme u toho, co tedy zařadit do jídelníčku, aby se schopnosti uvedeného prvku neminuly účinkem?

Nákupní seznam jako lékařský předpis

Bohatou zásobárnou vápníku je třeba plnotučné mléko, kefír nebo podmáslí. Zprostředkují vám ho také mandle, stejně jako mák, fazole, sójové boby, špenát, kapusta a zelí. Počítá se však i konzumace hrozinek, fíků a lososa.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat