Prostreno.cz

Pomerančový jasmín využijete v kosmetice i kuchyni

Pomerančový, nebo také oranžový jasmín se už i v Česku stává žádanou „pokojovkou“. Kromě okrasy však působí jako účinné analgetikum. Ve kterých případech i vám pomůže? Zapomeňte na bolestivou menstruaci a potíže se zuby!

Pochází z jižní Číny, Tchaj-wanu, jihovýchodní Asie i severní Austrálie. Jedná se o tropický stále zelený strom nebo hustý keř s vědeckým názvem Murraya paniculata. Dorůstá do výšky 2 až 10 metrů, pěstuje se pro okrasné, ale i zdravotní účinky. Za intenzivní vůní pomerančových květů a malých červených plodů s jedovatou peckou se totiž ukrývá víc než jen estetika. K čemu všemu se pomerančový jasmín používá?

Dokonalá pleť

Listy této rostliny se přidávají do krémů a tonik, neboť vyhlazují a změkčují pleť. Navíc v květináči pomerančový jasmín dokonale provoní byt!

Úleva od bolesti zubů

Pokud oranžový jasmín pěstujete doma, máte po ruce malou lékárnu. Chytnou-li vás zuby, nakrájejte květ, spařte jej horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Odvarem jemně masírujte bolavá místa. Ulevuje i od oteklých dásní! (Z květů si lze připravit i aromatický čaj.)

Medikament na vředy

S žaludečními vředy má podle statistik zkušenosti každý desátý Čech. Toto zánětlivé onemocnění postihuje sliznici trávicího ústrojí, a v případě, že vřed praskne, hrozí i smrt. Naštěstí je tu pomerančový jasmín. Sušený žlutý kořen pokrájejte na menší kousky a zhruba 10 minut jej povařte ve 3 šálcích vody. Nápoj nechte vychladnout, sceďte a dopřejte si dvakrát denně ½ šálku.

Strážce hladkého průběhu menstruace

Co se stane, když smícháte sušené žluté listy pomerančového jasmínu (asi ½ hrníčku) a čerstvě nastrouhaný zázvor? Tahle kombinace povařená v 1 šálku vody zajišťuje nápoj tlumící menstruační bolesti. Pijte jej ideálně dvakrát denně, zastává funkci analgetika a upravuje celý menstruační cyklus. Díky maceraci listů v alkoholu také mizí bolest svalů!

Léčba infekce močových cest

Vezměte listy i květy pomerančového jasmínu, umyjte je a povařte ve 3 šálcích vody. Chladný nápoj pijte třikrát denně, podle všeho má blahodárný vliv na infekci močových cest.

Rychlá pomoc při podvrtnutí a pohmoždění

Obklad z čerstvých listů této rostlinky se používá při krocení otoků a trombóz. Sluší se také uvést, že právě listy si dost rozumějí s kari. Tahle dvojka ve vzájemné kombinaci dochucuje netradiční pokrmy jedna báseň.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat