Prostreno.cz

Zvláštní vliv podzimu na naše tělo

Máte pocit, že jste teď línější a ranní vstávání vám dělá čím dál větší problémy? Přičtěte to podzimu. Stejně jako to, že méně pijete, kvůli čemuž vás bolí hlava. Ale zase se můžete těšit z lepší paměti a to je plus!

Co všechno se děje na podzim? Ne, to není otázka, kterou paní učitelka míří na žáčky prvního stupně, ale spíše téma k zamyšlení. Možná vás jako první napadne, že se venku ochlazuje a dny jsou stále kratší a kratší. Nebo máte tento čas spojený s barevnými padajícími listy, vyšším rizikem nachlazení, posunutými hodinami či častějšími chmurnými náladami. Tak samozřejmě, s tím vším člověk, byť trochu nerad, tak nějak počítá. Jenže děje se toho mnohem, mnohem víc. Už jste zaregistrovali třeba tohle?

Vaše paměť je lepší

Nedávno publikoval magazín Proceedings of the National Academy of Sciences belgickou studii, jejíž poznatky odhalují, že činnost lidského mozku podléhá ročnímu období, a že právě na podzim dosahuje paměť takřka brilantních funkcí. Pokud vás zajímá, jak je na tom mozek kupříkladu v létě, tak autor této studie, kterým je neurolog Gilles Vandewalle působící na University of Liege, se domnívá, že „malé žně“ má pro změnu pozornost.

Více posunujete budík

Říjen je měsícem spánku, tvrdí zase američtí vědci z Harvardovy univerzity. Ti na základě svého výzkumu došli k názoru, že lidé v jeho průběhu tráví v posteli zhruba o dvě a půl hodiny déle než je pro ně obvyklé. A také že si častěji posunují budík, protože se jim za žádnou cenu nechce vstávat. Proč se to děje? Vysvětlením je narušený cirkadiální rytmus, který je rozladěn vlivem dřívějšího stmívání, říkají experti.

Máte pořád žízeň

Těch, kteří striktně a zodpovědně dodržují pitný režim, ubývá úměrně s tím, jak venku klesají teploty. Celou situaci ještě zhoršuje skutečnost, že se mnohem více pijí odvodňující nápoje, jako je káva, svařené víno nebo grog, jimiž se snažíme zahřát. A když se to všechno spojí dohromady, pocit žízně na sebe nenechává dlouho čekat. Jenže s ním přicházejí i bolesti hlavy, nevolnosti, únava, výkyvy nálad, podrážděnost a svalové křeče. Zní vám to povědomě? Pak si na příjem tekutin dávejte větší pozor…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat