Prostreno.cz

Potraviny vhodné na dlouhou noční směnu

Chystáte si jídlo na noční? Co třeba kuřecí maso se zeleninou a řeckým jogurtem? Nebo trocha luštěnin s vejcem? Takové menu dodá energii, nakopne mozkové funkce a posílí imunitu!

Směnný provoz je realitou běžného života pro více než čtvrtinu Čechů. Tedy alespoň podle aktuálních statistik. Z těch dále vyplývá, že skoro 40 procent jedinců ho „vydrží“ maximálně pět let, protože práce na směny dopadá na jejich psychiku, soukromý život i tělesnou kondici. A odborníci jen chápavě přikyvují.

Nabourání evolučních pravidel

Lidské tělo je podle nich od přírody předurčeno k tomu, aby ve dne bdělo a v noci odpočívalo. Jakékoli narušení tohoto přirozeného chodu rozladí cirkadiální rytmus, což zase negativně působí na chod celého těla. Odkládání spánku a hlavně časté změny jeho klíčových fází dle názoru expertů zvyšují riziko diabetu, hormonálních výkyvů, duševních poruch nebo nadváhy. Co s tím? Bohužel nic, protože co si budeme povídat – i práci na směny musí někdo dělat, byť je jakkoli škodlivá. Ale lze při ní alespoň jíst zdravě, hlavně v noci. Jaké potraviny jsou na večerní směnu ty pravé?

Kuřecí maso poskytne bílkoviny

Mnoho lidí je přesvědčeno, že bílkoviny jsou dobré jen při budování svalové hmoty. Jenže! Proteiny slouží jako zdroj energie, takže člověka udržují v plné ostražitosti. Jde tedy o přírodní doping proti únavě, který noční zaměstnanci bezpochyby ocení. Bílkoviny lze čerpat z kuřecího či krůtího masa, jejich bohatým zdrojem jsou však i luštěniny, ryby, sója, vejce, čerstvé sýry a ořechy.

Řecký jogurt zasytí a prospěje trávení

Ještě před pár lety se o řeckém jogurtu ani pořádně nevědělo, dnes se s ním zachází jako s VIP mléčným výrobkem. Proč to? Zjistilo se, že obsahuje nejen vysoký podíl výše zmíněných bílkovin, ale i spoustu vápníku, draslíku, jódu, vitaminu B12 a probiotik. Díky tomuto složení snižuje úzkost a stres, přičemž napomáhá trávení i metabolismu. Rovněž podporuje srdce a stimuluje mozkové funkce. A co k němu? Třeba tohle…

Základem je ovoce a zelenina 

Jistě že by ovoce a zeleninu měli jíst všichni, a to bez ohledu na zaměstnání. Jedno i druhé poskytuje vitaminy, minerály a antioxidanty. Ty svědčí psychické i fyzické kondici, posilují imunitu a podílejí se na prevenci civilizačních chorob. Uvedené plody navíc fungují jako zprostředkovatelé vody, která je pro organismus životně důležitá.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat