Prostreno.cz

Buráky jsou receptem na únavu

Omyl, nebo podvod? Burák není oříšek, ale luštěnina. To jste věděli? Bez ohledu na to, jestli ho řadíte mezi jednu nebo druhou skupinu, pomůže vám s vyčerpáním a i dalšími nepříjemnými zdravotními potížemi. Zvlášť muži by ho měli mít na předpis!

Arašíd, burák, burský ořech. Tak se obvykle říká plodům podzemnice olejné (Arachis hypogaea), které jsou v nabídce obchodů celoročně. Poptávka po nich však značně sílí zejména před vánočními svátky, což je jedině dobře. Trpíte-li únavou nebo dlouhodobým stresem, měli byste si jich nabrat o něco víc. Z jakého důvodu?  

Přírodní lék na nedostatek energie

Arašídy jsou bohatým zdrojem bílkovin, které tělo potřebuje k růstu a obnově buněk a tkání, ale také k tvorbě svalů a produkci hormonů a protilátek, a vlákniny ovlivňující vstřebávání sacharidů, tuků a cholesterolu v tenkém střevě. V překladu to znamená, že arašídy pomáhají při přeměně sacharidů na energii.

Vydatná svačina mezi jídly

Úžasná kombinace vlákniny a bílkovin zároveň zpomaluje proces trávení a usnadňuje stálé uvolňování energie do těla. Hrst ke svačině tak odvrátí únavu jedna radost a získaný optimismus vám vydrží až do večera. Jenom to s jejich množstvím nepřehánějte, neboť mají vysoký obsah kalorií.

Na druhou stranu se však mohou pochlubit všemi 20 aminokyselinami, z nichž nejhojnější je arginin (3349 mg na 100 g), který stimuluje imunitní systém, podporuje průchodnost krve v tepnách, léčí erektilní dysfunkce a spolu s lysinem, což je další esenciální aminokyselina, pomáhá zmírňovat úzkost.

Vedlejší účinky

Koktejl vitaminu, minerálů a rostlinných sloučenin v arašídech podporuje zdraví srdce, přechází vzniku žlučových kamenů a kontroluje hladinu cukru v krvi. Akorát pozor, u některých jedinců konzumace této luštěniny volává alergické reakce, a to kvůli přítomnosti dvou bílkovin, jmenovitě arachinu a conarachinu.

Nadměrný přísun arašídů může způsobit některé nepříznivé účinky, jako je otrava aflatoxiny a snížené vstřebávání železa. V případě jakýchkoli nežádoucích účinků se poraďte se svým lékařem. A jak buráky uplatnit přímo v kuchyni? Vykouzlete kokosovo-arašídovou omáčku, kuřecí kung-pao, kuřecí prsa v arašídovém těstíčku nebo studenou burákovou polévku s kefírem. Pochutná si celá rodina!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat