Prostreno.cz

Ananasové slupky plní hned několik přání

Zbavujete se ananasových slupek, toho tuhého a nepoživatelného obalu, který pokrývá známé šťavnaté ovoce pocházející z tropů? Děláte velkou chybu! I když se nedají jíst, parádně je zužitkujete třeba při změkčování pokožky nebo coby pomocníka v boji proti pupínkům!

Ananas je nabitý základními vitaminy, minerály, vlákninou, antioxidanty a užitečnými sloučeninami, které mohou pomoci v boji proti zánětu a nemocem. Co se však týče ananasové slupky, mnozí lidé v ní vidí nepotřebný odpad a myslí, že se k ničemu nehodí. A to je velká škoda. Co všechno získáte, pokud na ni změníte názor?

Hřejivý, chutný a léčivý čaj

Pár kousků slupek vložte do středního kastrolu, přidejte asi tak 2 šálky vody a 2 až 3 tyčinky skořice, popřípadě i malý kousek zázvoru (volitelná položka), přiveďte k varu a na mírném ohni nechce probublávat zhruba 15 minut. Přikryjte pokličkou a dalších 15 až 20 minut si čaje nevšímejte. Sceďte a podle chuti dolaďte medem.

Pokud máte v plánu vyhnout se zánětům a zkrotit stres, povařte ananasové slupky s černým čajem. Vědci totiž odhalili, že ti, kdo takový nápoj pijí čtyřikrát denně po dobu šesti dnů v týdnu, mívají nižší hladinu stresového hormonu kortizolu, a navíc jsou lépe chráněni proti již zmíněným zánětům. Věda poukazuje na to, že ananasové slupky čistí a odvodňují tělo, elimininují škodlivé látky čili zbavují tělo toxinů a volných radikálů a neposlední řadě posilují imunitu. To jste věděli?

Změkčovač ztvrdlé kůže

Ananasové slupky obsahují bromelin, který změkčuje ztvrdlou kůži, kupříkladu na loktech a patách. Umixujte je s trochou vody a vytvořte pastu. Tu naneste na postižené oblasti a nechte 20 minut působit. Po uplynutí stanovené doby ji smyjte a použijte mycí houbu s tvrdším povrchem, brusku nebo elektrický pilník na paty, jedním tahem tak odstraníte veškeré odumřelé kožní buňky.

Krotitel akné

„Zbytky“ z ananasu jsou takovou malou enzymovou elektrárnou, o které se říká, že zkrášluje. Lokální aplikace bromelinu zmírňuje akné a celkově zlepšuje tón pleti. Netřeba nic vymýšlet ani připravovat, slupky přiložte na obličej a dopřejte si pár minut relaxačního odpočinku. Vaše pleť to nesmírně ocení.

Dochucovadlo nápojů a smoothie

Povařené ananasové slupky, respektive tekutina, ve které se vaří, slouží k dochucování nápojů a smoothie. Vždy, než se do nějakého takového projektu pustíte, nezapomeňte ananas dobře umýt a očistit.

Zdroj: www.healthyfood.com, www.healthonline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat