Prostreno.cz

Nedostatek vitaminu D dokáže dát tělo hlasitě najevo

Mnozí to možná netuší, ale v zimě nesvítí slunce dostatečně na to, aby si naše tělo mohlo vytvořit vitamin D. A také v době covidu se ke slunečním paprskům dostaneme méně než obvykle. Ale sáhnout po přípravcích s vitaminem D byste přesto neměli.

Pokud se cítíte unavení, možná přemýšlíte, jestli náhodou není příčinou vašeho vyčerpání nedostatek vitaminu D. Na jeho tvorbu tělo potřebuje sluneční záření, ale v zimě i při slunečných dnech není záření zkrátka dostatečné.

Je nutné brát podpůrné přípravky?

Vitamin D je kromě jiného důležitý i pro kostní metabolismus a v těle plní i další důležité funkce. Velký nedostatek vitaminu D může například způsobit snadnější lámavost kostí. Brát si podpůrné přípravky byste přesto neměli. Nedostatek vitaminu D se totiž týká jen těch, kdo se dlouhodobě nedostanou na přímé slunce – to jsou například děti do jednoho roku nebo dlouhodobě nemocní.

Jak poznat, že trpíte nedostatkem

Na správnou hladinu vitaminu D jsou odkázané především náš imunitní systém a kosti, a proto se právě na tom jeho nedostatek projeví nejzřetelněji. Zlomené kosti srůstají mnohem pomaleji a imunitní systém není schopen odolat ani lehkým infekcím. Dalším symptomem může být také deprese. Protože výše uvedené příznaky mohou způsobovat i jiné příčiny, je vždy při podezření na nedostatek vitaminu D podstoupit vyšetření z krve.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat