Prostreno.cz

Ovládněte nezvladatelnou chuť na sladké

Při hubnutí často dostáváme chutě na vše možné, hlavně na to nezdravé. Ale co dělat, když se nemůžete ubránit nezvladatelným chutím na sladké a často jim propadáte.

Tak přesně s tím vám dnes poradím!

Nastavte si správně příjem energie a vyhněte velkému deficitu

Kalorický deficit je pro hubnutí zcela nezbytný. Doporučuji začít na deficitu okolo 15 %. Nenastavujte ho ale příliš přísně, protože k lepšímu výsledku se tím neposunete. Spíše budete zbytečně zklamaní, protože budete mít hlad, budete více unavení, tím pádem zhoršíte svůj sportovní výkon a možná to i vzdáte. Ideální tempo hubnutí je cca 0,5 kg tuku za týden.

Kvalitní sacharidy

Sacharidy by měly tvořit 40–60 % denního příjmu. Není proto žádný objektivní důvod, proč sacharidy ze svého jídelníčku kompletně vyřazovat, pokud vyloženě nejste team low carb stravování. Naučte se vybírat správné sacharidy a máte vyhráno!

Bílkoviny, které podpoří svalový růst a navodí pocit sytosti 

Dostatečný příjem bílkovin je alfou a omegou kalorického deficitu. U sportovců v dietním režimu by měl být jejich příjem navýšen až na cca 1,6–2,4 g/kg tělesné hmotnosti. Čím větší deficit, tím více by bílkovin mělo ve stravě být. Bílkoviny ze všech tří makro živin sytí nejvíce. Snažte se je zařadit do každého z denních chodů a stane se kouzlo. Nevěříte? Zkuste to. 

Omezte konzumaci jednoduchých cukrů

Čím více cukru jíte, tím více po cukru toužíte. V první řadě si sladkosti nekupujte domů, je to možná tvrdá rada, ale zatraceně účinná. Nevymlouvejte se na návštěvy a děti. Popřemýšlejte spíše o nutričně hodnotnějších alternativách receptů, inspirace je na internetu více než dost.

Zelenina a vláknina ve stravě nesmějí chybět!

Mějte v jídelníčku dostatek zeleniny (alespoň 400 g/den), vlákniny (30–35 g / den), ovoce a správně složený denní talíř. Naučte se proto mít zeleninu jako součást jídla a najděte její využití i tam, kde není úplně tak tradiční.

Inspirujte se zdravějšími recepty na sladké dobroty

Nikdo netvrdí, že se máte sladké chuti vzdát úplně. Buďte kreativní a hledejte možnosti, jak pečení a dezerty udělat zdravějšími s lepšími nutričními hodnotami. Pak si svoje výtvory můžete dopřát klidně denně, pokud budou v souladu s vaším nastaveným příjmem a živinami. V záložce zdravě se Sabčou najdeš v sekci jídelníčků výborné a odlehčené recepty.

Co si z toho vzít?

Chutě na sladké mohou být vyčerpávající a často vám může připadat, že jsou zcela mimo vaši kontrolu. Možná ale stačí změnit některé svoje zvyky a zajetou rutinu. Dostatečně a kvalitně spěte, jezte nutričně vyvážené jídlo s dostatkem bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů. 

Pokud tato jednoduchá opatření v horizontu týdnů nepomohou, nebojte se požádat o radu nutričního terapeuta nebo poradce.

 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat