Prostreno.cz

Byliny a koření vhodné pro dobré trávení

Grilovací sezona je tu a s ní i dietní chyby, pocit těžkého břicha, nadýmání, plynatost a průjmy. Jak podrážděné střevo zklidnit? Využijte část své bylinkové zahrádky a přidejte k ní koření z kuchyně!

Bylinky a koření se pro dochucení jídla používají od nepaměti. Některé z nich se hodí i jako první pomoc při trávení. Víte, jaké poklady vám uleví po náročném grilovacím večírku, pro který vaše útroby nenašly pochopení?

Mocná máta

Máta krotí nadýmání, podporuje trávení a má antimikrobiální vlastnosti. Lze si z ní připravit čaj, ale obvykle stačí přežvykovat její listy v ústech. Hladké svalstvo ji miluje, ulevuje totiž i od bolesti.

Voňavý kmín

Aromatický kmín se používá při střevní plynatosti, žaludečních křečích, kolikovitých bolestech žaludku a střev a jiných poruchách trávení. Na dvě lžičky čerstvě rozdrceného kmínu nalijte šálek vroucí vody. Louhujte 15 minut a potom slijte. Pijte ideálně třikrát denně (vždy po jídle). Kmín je možné podávat i dětem.

Oblíbená kurkuma

O kurkumě se ví, že zvyšuje obranyschopnost a odolnost organismu. Je užitečná při úzkosti i emočním napětí, ale v neposlední řadě krotí rozbouřené zažívání. Výzkumy ukazují, že se uplatňuje při střevních onemocněních a zlepšuje střevní mikrobiom, tedy podporuje růst užitečných bakterií ve střevě a zároveň snižuje patogenní kmeny.

Od starověku známý estragon

Jsou mu připisovány tonizující účinky, stimuluje tvorbu žluči, působí mírně močopudně, zlepšuje trávení a tlumí křečové bolesti. Estragon coby proslulá bylinka francouzské kuchyně dokonce posiluje imunitu.

Štiplavý zázvor

Zázvor, tato prastará bylina se po staletí používá jako tradiční protijed na žaludeční a střevní potíže. Ulevuje při nevolnosti a zvracení. Zázvor zároveň zvyšuje rychlost vyprazdňování žaludku, což se hodí v případě, že vás sužuje bolestivé nadýmání v břiše.

Zdravý fenykl

I fenykl žaludek zklidní. Má výborné účinky při tlumení křečí a nadýmání, celkově uklidňuje plynatost a ulevuje při zvracení. Také je mírně močopudný a pomáhá od pocitu nafouklého břicha – u všech věkových skupin.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat