Prostreno.cz

Barvu moči ovlivňují některé dobrůtky

Podle barvy moči se dá identifkovat aktuální zdravotní stav. Její odstíny poukazují na dehydrataci, ale i nádor močového měchýře nebo ledvin. V některých případech ale není nutné se znepokojovat. Odstíny moči totiž mění i některé potraviny!

Obvyklá barva moči se pohybuje od světle žluté až po tmavě jantarovou. Záleží na pitném režimu, užívaných lécích i stravě. Některé látky moč zbarví tak nějak nezvykle, nicméně tyhle změny do druhého dne zmizí. U kterých dobrot se něco takového dá předpokládat?

Řepa

Nejdřív se leknete, pak pátráte po příčině. V záchodové míse je růžová nebo červená. Ale to ještě nemusí vůbec nic znamenat! Pokud jste si dopřáli řepu, patříte k 14 procentům populace, u kterých tenhle nejzdravější a nejuniverzálnější druh zeleniny „maluje“ zajímavé odstíny do toalety.

Dortíky, makronky, marcipán a další

Při pečení sladkostí nebo tvorbě potahovacích hmot na dorty se velmi často používají potravinářská barviva, která se objevují i v cereáliích, nealkoholických nápojích a energetických tyčinkách. Kvůli nim je váš „tekutý odpad“ klidně i zelený.

Rebarbora

Konzumace většího množství rebarbory ​je příčinou toho, že je moč růžová, červená, nebo dokonce nahnědlá. Děje se tak proto, že rebarbora obsahuje sloučeniny antokyany, ve vodě rozpustné pigmenty.

B-komplex

Vitaminy skupiny B se nacházejí v různých potravinách, včetně živočišných bílkovin, listové zeleniny, obohacených obilovin a chleba. Jejich nedostatek se projevuje v podobě ekzémů, akné, aftů ale i nespavosti. Lidé, kteří nemají dost „béček“ se také potýkají s únavou, proto se často obracejí na B-komplex z lékárny. Jenže právě ten často mění barvu moči. A pozor, něco podobného se stává i po příjmu doplňků stravy s vitaminem C.

Mrkev

Jistě jste už někdy slyšeli, že když to přeženete s mrkví, získá vaše pokožka nádech do oranžové barvy. No a je to pravda. Přítomný betakaroten patří mezi pigmenty, jež pokožce, ale ani moči, nedají nic zadarmo. Proto se nedivte, že až půjdete na malou, po mrkvové polévce, koláči nebo dušené mrkvi ve větším množství, neuvidíte jen klasické zbarvení moči. Vyčkejte 24 hodin, mělo by se to srovnat.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat