Prostreno.cz

Med je skvělý přírodní prostředek na vnější i vnitřní užití

Už staří Řekové v medu viděli zdroj veškerého zdraví. A pro naše tělo má skutečně cenu zlata.

Ať už jako pleťová maska, jako prostředek proti kašli nebo jednoduše jen jako náhrada za cukr – med má mnohostranné využití. A navíc nám ještě hodně prospívá.

Přírodní sladidlo

Med se z 80 procent skládá z hroznového cukru a fruktozy, zbytek je voda. Proto také při nedostatečné zubní hygieně způsobuje med vznik kazů. Ale nemůže za to jen jeho sladkost, dalším důvodem je také to, že díky své lepivé konzistenci na zubech ulpívá poměrně dlouho. A proto především děti by si po každé konzumaci medu měly zuby hned vyčistit. Do roka věku dítěte by se med jíst vůbec neměl, protože by mohl vyvolat alergie nebo dokonce život ohrožující otravu.

Vitaminy neohromí

Bohužel co se týká vitaminů nebo minerálních látek, toho med příliš nabídnout nemůže. Ačkoli se v něm jisté velmi malé množství nachází, většinou ho horký čaj nebo trouba zničí.

Alternativa při vysokém cholesterolu

Ale nějakou přednost med přece jenom má. Protože je to čistě rostlinný produkt, neobsahuje žádný cholesterol, a je proto výbornou alternativou k salámům nebo sýrům. Ale neznamená to, že by med byl dietní. To ani zdaleka! 100 gramů medu obsahuje okolo 300 až 320 kcal. Ale právě díky vysokému obsahu cukru je jeho využití téměř neomezené.

Přírodní antibiotikum

Med má antibakteriální účinky. Svým vysokým podílem cukru odebírá bakteriím vodu, ty se vysuší a nejsou dále schopny existovat. Osvědčil se také při hojení ran, bolestech v krku nebo podrážděném žaludku nebo střevech. Podle vědců je tak med přírodní antibiotikum.

Pro jeho antibakteriální účinky je lepší ho konzumovat raději studený. Už při teplotě 40 stupňů je totiž ztrácí.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat