Prostreno.cz

Pádné důvod, proč se těšit na sklizeň hrušek

Staré anglické přísloví praví, že jedno jablko denně udrží od těla každého doktora.  Jablíčka obsahují vitamin C a vlákninu a jsou nesmírně zdravá. Ale ona to taková hruška má úplně stejně! Tušili jste, že posiluje imunitu?

Letní hrušky se sklízejí od poloviny srpna, ty podzimní v říjnu a listopadu, nicméně zimní odrůdy putují do košíků až v prosinci a lednu. Hrušky chutnají skvěle jen tak v čerstvém stavu, ale i kompotované, sušené, v koláči s drobenkou… Jedná se o lahodné a nízkokalorické občerstvení plné živin, které tělu dělá nesmírně dobře. Jakým způsobem?

Hrušky podporují trávení

Hrušky obsahují velké množství vlákniny, která se stará o pocity sytosti, zdraví střev a srdce. Lahodné plody snižují vysoký krevní tlak a cholesterol, a to díky antikarcinogennímu glutationu a antioxidantům a v neposlední řadě podporují trávení. Zajímavá je také schopnost vlákniny vázat na sebe nežádoucí látky z potravy a toxické látky vznikající právě při trávení.

Mají nízký glykemický index

I když v sobě hrušky ukrývají přírodní cukr, působivý podíl vlákniny zajišťuje, že se po jejich konzumaci nezvyšuje hladina krevního cukru, což je dobrá zpráva pro všechny diabetiky.

Posilují imunitu

Vitamin C v hruškách bojuje proti volným radikálům, které buňky vystavují oxidačnímu stresu a přispívají tak k chronickým onemocněním. Ve výsledku to znamená, že konzumace hrušek a dalších potravin s vysokým obsahem antioxidantů, ke kterým céčko jednoznačně patří, posiluje imunitu, snižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky, srdečních chorob a dokonce i neurodegenerativních onemocnění, jako je demence! Vitamin C je také nezbytnou součástí syntézy nové tkáně v různých orgánech a buněčných strukturách těla, společně s kyselinou askorbovou podporuje hojení ran.

Zabraňují osteoporóze

Problémy s kostmi jsou v dnešní době velmi časté, lékaři před osteoporózou varují dnes a denně. Aby k ní člověk neměl našlápnuto, měl by udržovat optimální pH těla a jíst doporučené množství vápníku. Hrušky, jež jsou bohaté na bór, tento minerál pomáhají absorbovat.

Starají se o vstřebávání živin

U pacientů trpících anémií nebo jiným nedostatkem minerálů mohou být hrušky velmi užitečné díky vysokému obsahu mědi a železa. Měď usnadňuje a zlepšuje příjem dalších minerálů do systému a zvýšené hladiny železa zase umožňují zvýšení syntézy červených krvinek. Suma sumárum, únavě, svalové slabosti a poruchám orgánového systému můžete předcházet konzumací přiměřeného množství potravin s vysokým obsahem železa a mědi. Tak vítejte, hrušky!

Zdroje: theindianmed.com, eatingwell.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat