Prostreno.cz

Zahřejte se hubnoucím čajem z červené řepy

Zeleného čaje už jste se přepili, černý vám moc nechutná a bylinkový si šetříte „na horší časy“? Dejte si řepný! Podpoříte jím svou imunitu, trávení, mozkové funkce i činnost kardiovaskulárního systému. A ještě si omladíte pleť.

V archeologických spisech bychom se dočetli, že červená řepa pochází se slunného Středomoří. Jako potravina i lék byla využívána již před třemi tisíci lety, přičemž se tepelně upravovaly i její listy, a to zhruba stejně, jako tomu bylo u zelí. Dnes je tento zástupce kořenové zeleniny oblíbený po celém světě a důvod je jasný. Přidat se dá do salátů, pomazánek, polévek, kompotů i moučníků. A navíc má famózní léčivé účinky! Když už jsme u nich, ochutnali jste někdy čaj z červené řepy? Bývá k mání v každé lékárně a stojí pár korun. Proč byste se s ním měli na podzim zahřívat co možná nejčastěji?

Co doušek, to užitek

Pro zachování dobré kondice je třeba konzumovat zdravé potraviny a nápoje. My to tak nějak logicky tušíme, odborníci to svými studiemi jenom potvrzují. Mezi takové mocné prostředky patří i řepný čaj, který obsahuje velké množství cenných živin s blahodárnými schopnostmi. Jeho velkou předností je i rychlá příprava, neboť vyžaduje jen trochu vroucí vody a pár minut louhování. To znamená, že ho do pitného režimu mohou zařadit i ti nejvytíženější jedinci. A nemluvě o tom, že nenadělá nepořádek jako čerstvá řepa, jejíž rudé pozůstatky jdou z kuchyňských ploch a rukou smýt jen horko těžko. Suma sumárum vypadá toto hřejivé občerstvení jako něco, co je dobré mít v zásobě a hlavně žaludku. Jakých schopností si budete cenit nejvíc?

Doping, který je povolen

Výživoví poradci ani lékaři se netají tím, že červená řepa povzbuzuje imunitní systém a zvyšuje odolnost vůči infekcím. Máme tu tedy první pádný důvod, proč si čaj z tohoto zázraku dělat pravidelně! Navíc podstatně zvyšuje fyzický výkon, což ocení nejen sportovní nadšenci. Zároveň zodpovědně detoxikuje celý organismus, usnadňuje hubnutí a díky obsaženým dusičnanům přirozeně normalizuje krevní tlak a reguluje cholesterol. Příznivý vliv má i na trávení, mozkové funkce a činnost jater. Nelze opomenout ani to, že řepný čaj předchází anémii, zpomaluje stárnutí a zlepšuje kvalitu pokožky. Poradí si ale i se záněty a únavou! Není tohle podzimní nakopávač jako dělaný?

Zdroje: medindia.net, lifealth.com





Celkem 19 komentářů

zahorcova17@gmail.com
15.10.2021
Zuzana Stefkova
13.10.2021
Zuzana Stefkova
13.10.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat