Prostreno.cz

Protizánětlivá dochucovadla, která by neměla chybět v žádném jídle

Zánět představuje odpověď organismu na poškození tkáně. Kdo nebo co s ním bojuje? Přece koření! Které si vybrat, aby se úleva od bolesti dostavila co možná nejrychleji?

Zánět močového měchýře, zubu, zvukovodu, slinivky, ledvin, středního ucha… Tělo je neustále vystavované nepříznivým, zatěžkávacím situacím, kupříkladu přechodům ze zimy do tepla a obráceně, chirurgickým zákrokům či bakteriálním a virovým útokům. Natáhněte mu pomocnou ruku a do svých jídel přidávejte cenná dochucovadla s protizánětlivými účinky!

Skořice

Když se řekne skořice, většina lidí si vybaví jablečný závin nebo cappuccino posypané tímhle voňavým kořením, které si nelze s ničím splést. Skořice má silné protizánětlivé vlastnosti, zabraňuje množení virů a bakterií, zlepšuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a působí jako mocný antioxidant. Pro každodenní konzumaci se hodí ta cejlonská, která je z hlediska nižší koncentrace chemické sloučeniny kumarinu, jež ve větším množství může škodit játrům, bezpečnější. Zkuste ji třeba v jablečném dortu s piškoty.

Kajenský pepř

Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, což je sloučenina, která lokálně může pomoci zmírnit bolest snížením množství neuropeptidu známého jako látka P, který putuje do mozku, aby signalizoval nepohodlí. Kapsaicin zároveň snižuje záněty v těle. Nemáte-li po ruce pepř kajenský, vsaďte na ten klasický černý. V něm přítomný piperin je podle vědců neméně účinný. Chybu neuděláte ani s chilli.

Muškátový oříšek

Cítíte, že s vaším zubem něco není v pořádku. Saháte po růžové pilulce z lékárny, protože se aspoň chvíli chcete nerušeně vyspat. Ještě zadržte. Chemický lék nahraďte muškátovým oříškem. Ten je ve skutečnosti nabitý protizánětlivými sloučeninami nazývanými monoterpeny, konkrétně sabineny, terpineoly a pineny. A navíc nedráždí žaludek jako syntetické růžové „štěstí“. Takové fondue se sýrem a muškátovým oříškem si zamilujete! Na bolavý zub můžete přiložit i hřebíček, i on má skvělé protizánětlivé a antioxidační účinky.

Kurkuma

Kurkuma je známou součástí kari koření a obsahuje žluté barvivo kurkumin. Je to antioxidant s vynikajícími protizánětlivými účinky. Tohle koření celkově zvyšuje obranyschopnost organismu, posiluje imunitu a přináší úlevu jak po fyzické stránce, tak i té psychické. Chuťově zajímavou kombinací jsou recepty, které párují kurkumu s kokosovým mlékem, nebo dokonce s česnekem.

Zdroje: Wikipedia.org, mindbodygreen.com, webmd.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat