Prostreno.cz

Nesprávným jídlem přímou cestou ke vzniku zánětu

Diabetes, mozková příhoda či artritida. Co všechno hrozí, když nebudete řešit zánět ve svém těle, a jakým potravinám se v rámci zachování zdraví vyhnout? Zbavte se rohlíků i slaniny!

Zánět je jako doktor Jekyll a pan Hyde, postavy muzikálu amerického skladatele Franka Wildhorna, které vznikly na motivy knihy Roberta Louise Stevensona Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda. Zánět představuje způsob, jakým tělo uzdravuje poškození buněk, ale při nadměrném výkonu, tedy v případě, že se stává chronickým, bývá nebezpečný. Pak je spojován s mnoha vážnými nemocemi, jako je artritida, srdeční onemocnění, mrtvice a cukrovka. Kdo s ním chce bojovat, měl by si dávat pozor na skladbu svého jídelníčku. Některé potraviny totiž zánět vyvolávají. Které?

Cukr

V České republice spotřeba cukru přesahuje více než 33 kilogramů na osobu za rok (téměř 3 kg měsíčně). Za průměr se pak považuje množství něco okolo šesti čajových lžiček denně. Tak copak o to, kávu už si dávno nesladíte, ale vyhnout se přidaným cukrům je stále obtížnější.

Sušenky, bonbony, ale taky cereálie a některé další produkty z obilovin, granolové tyčinky či salátové dresingy, ho jsou plné. Výzkumy ukazují, že konzumace příliš velkého množství přidaného cukru vede k chronickému zánětu. Z tohoto důvodu věnujte zvýšenou pozornost etiketám potravin. Pokud mezi prvními třemi přísadami uvidíte cukr, nebo nějakou formu sirupu, je to zřetelné znamení, že produkt máte vrátit zpátky do regálu.

Trans-tuky

Trans-tuky, odborně nazývané trans izomery mastných kyselin nebo trans-mastné kyseliny, jsou formou nenasycených tuků. Obvykle jsou přítomné v pečivu, sušenkách a krekrech. Trans-tuky zvyšují hladinu LDL špatného cholesterolu a naopak snižují hladinu toho dobrého. Výsledkem je riziko vzniku srdečních chorob, mrtvice a diabetu 2. typu. Na obalech je poznáte podle označení „hydrogenované oleje“.

Červené a zpracované maso

Zpracované maso se přisoluje, konzervuje, fermentuje nebo udí, a to za účelem ochucení a delší trvanlivosti. Vědecké práce dokazují, že zpracované i červené maso má vysoký obsah nasycených tuků, což způsobuje zánět. Častá konzumace párků v rohlíku, slaniny, klobás a salámů je vyloženě podloubím pro nemoci, jako je rakovina a mrtvice. Pokuste se je nejíst víc jak jednou, maximálně dvakrát týdně.

Rafinované sacharidy

Rafinované uhlohydráty jsou zbaveny důležitých živin a chybí jim vláknina. Rafinované sacharidy především představují skupinu výrobků z bílé mouky, a to včetně chlebů a rohlíků, rizikem jsou i sušenky, hranolky a bílá rýže. Nahraďte je celozrnnými alternativami, jako je quinoa, ovesné vločky a rýže v hnědých tónech.  

Zdroje: health.clevelandclinic.org, finance.cz, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat