Prostreno.cz

Předměty v domácnosti na vrcholu žebříčku špinavosti

Máte pocit, že váš domov je bezpečný přístav, ve kterém vám vůbec nic nehrozí? Kéž by. Na vašem polštáři žije tři miliony bakterií a v kuchyňské houbičce jdou jejich počty do miliard. Ani počítač není tak docela sterilní. Jaká rizika z toho plynou?

Bez ohledu na to, jak často se při úklidu vytasíte s antibakteriálními a dezinfekčními přípravky, se to okolo vás choroboplodnými zárodky jenom hemží. Alespoň takový názor zastávají vědci. Ne snad, že by chtěli hodnotit vaši důslednost, ovšem podle jejich propočtů se v běžné domácnosti nachází zhruba devět tisíc mikrobů, bakterií a hub. Kde přesně se jim daří nejvíc?

Počítač je skvělé útočiště

Když se podíváte na svůj počítač, co vidíte? Že by čisté zařízení bez sebemenší poskvrnky? Nechte si zdát. Nedávná americká studie, o jejíchž poznatcích informuje akademický žurnál International Journal of Environmental Research and Public Health, prokázala, že je většina přístrojů kontaminována zlatým streptokokem (Staphylococcus aureus). Způsobit vám pak může zvracení, nevolnost, průjem a bolesti hlavy.

Kuchyňská houbička se nezdá

Měnit kuchyňskou houbičku jednou či dvakrát týdně se hodně lidem zdá naprosto zbytečné. Ale není! Německý výzkum, jehož závěry zveřejnil magazín Scientific Reports, odhalil, že v tomto vybavení přežívá 392 nejrůznějších bakteriálních druhů. „Samotné nás překvapilo, že se na jediném čtverečném centimetru houbovité tkáně vyskytuje i 50 miliard bakterií, což je srovnatelné s mikrobiální hustotou stolice,“ šokuje vědec a spoluautor výzkumu Markus Egert z Furtwangen University.

Polštář jako nepřítel

Ani povlak na polštáři není tím, kým se zdá být. Podle amerických odborníků působících ve společnosti Amerisleep byste v něm napočítali i tři miliony bakterií, které vytvářejí kolonie. Spojovány jsou pak s alergiemi, astmatem, plicními obtížemi a kožními vyrážkami. V případě, že tuto tkaninu neperete každých 14 dní, je dle názoru expertů špinavější než záchodové prkénko a koupelnové umyvadlo. Ani tohle na klidu moc nepřidá! Co naplat, jde se asi povlékat, že?

Zdroje: bestlifeonline.com, mdpi.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat