Prostreno.cz

Sestavení jídelníčku není věda

Pokud jste se rozhodli sestavit si zdravý jídelníček, nebo se o výživu zajímáte, pak jste se nejspíše setkali s termínem makroživiny. Víte, co se za tímto pojmem skrývá?

Makroživiny jsou základními stavebními kameny naší stravy. Vše, co jíme, se skládá z jedné, více nebo všech těchto živin – sacharidy, bílkoviny a tuky. Dávají našemu tělu energie, které každý den potřebuje. Pokud jich do těla ale přidáte příliš nebo naopak málo, následkem buď ztloustnete, nebo zhubnete.

Sacharidy

Sacharidy jsou nejdůležitější složkou stravy, která dodává našemu tělu energii. Skládají se z různých prvků – monosacharidy jsou tvořené fruktózou, glukozou nebo galaktózou, disacharidy tvoří stolní cukr a laktóza, oligosacharidy neboli rafinované cukry a polysacharidy, což je například rostlinný škrob, živočišný škrob nebo inulin.

Dobré sacharidy

Přednost ve svém jídelníčku byste měli dát komplexním sacharidům. Obsahují vlákninu, která vás zasytí na dlouho a také vám dodá důležité vitaminy. Udržují také stabilnější hladinu cukru v krvi. Vlákninu můžeme rozdělit na pre a probiotika, která mají pozitivní vliv na naši střevní mikroflóru. Probiotika jsou potraviny s vlákninou, která slouží jako živiny pro střeva (například ovesné vločky nebo luštěniny) a probiotika jsou potraviny s živými mikroorganismy, to jsou například sýry, jogurty nebo kefíry.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nejdůležitější pro naše svaly. Podporují však také náš imunitní systém a prospívají vlasům, nehtům a pokožce. V našem těle dochází k neustálému hromadění a rozpadu buněk. Bílkoviny bohužel naše tělo neumí skladovat dlouhodobě, takže naše svaly po určité době bez příjmu bílkovin ztrácejí hmotu. Vaše tělo ale využívá bílkoviny ve svalech pro důležitější procesy obnovy buněk.

Tuky

Tuky, nazývané také lipidy, jsou nositeli chutě v naší stravě. S 9 kaloriemi na gram jsou také nejlepším zdrojem energie. Když přijmeme více tuku, než naše tělo dokáže využít, uloží si ho do tukových zásob. Tuky mají ale také důležitou funkci jako stavební materiály při produkci hormonů, pomáhají s příjmem vitaminů v rozpustných tucích a ochraňují orgány.

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Tyto omega mastné kyseliny jsou velmi důležité a stejně jako esenciální aminokyseliny je naše tělo potřebuje. Plní významné funkce při podpoře metabolismu nebo zvýšení krevního oběhu. Omega-3 mastné kyseliny posilují zdravý cholesterol a chrání kardiovaskulární systém. V nejlepším případě by měl být poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami vyrovnaný. Omega-3 mastné kyseliny najdete v rybách jako je losos, tuňák nebo pstruh, v olejích nebo ořeších. Omega-6 mastné kyseliny doplníte zase ze slunečnicového, kukuřičného, sojového a olivového oleje a hovězího masa.

Zdroj: life line, healthline, eatthis





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat