Prostreno.cz

Sladké dřevo jménem lékořice

Mnozí lékořici znají pod pojmem pendrek. Její podmanivou vůni a lehce štiplavou chuť si nelze s ničím splést. Je sladká a léčivá. Víte, kdy vám uleví? Třeba během stresového období!

Poptávka po léčivých rostlinách, kosmetice a přírodních produktech neustále roste. Jednou takovou rostlinou z čeledi Leguminosae je lékořice, jejíž vědecký název zní Glycyrrhiza glabra. Je to rostlina bylinného typu s léčivou hodnotou, v níž bylo nalezeno několik sloučenin, jako je glycyrrhizin, kyselina glycyrrhizinová a isoliquiritin. Ty mají protirakovinné, antidiabetické, antiastmatické, protizánětlivé, antimikrobiální a antispasmodické účinky. Čekali byste něco takového? Lékořice pomáhá v několika oblastech!

Zlepšuje pleť

Málokdo ví, že pokud se lékořice užívá vnitřně i zevně, je velmi přínosná pro pokožku. Pomáhá léčit kožní onemocnění, jako je ekzém, lupénka, záněty, spáleniny od slunce, přetrvávající zarudnutí kůže, zmírňuje otoky a svědění.

Krotí stres

Špatně se vám spí, pořád jste unavení, trpíte bolestmi hlavy, často býváte nemocní, potí se vám ruce a nohy, máte sucho v ústech a nízké libido. Taky vám nejsou cizí žaludeční nevolnosti a zácpa. Tohle všechno jsou následky dlouhodobého stresu. V obchodě si kupte lékořici. V lékařském časopise Molecular and Cellular Endocrinology bylo zjištěno, že tahle bylina pomáhá tělu účinněji regulovat stresový hormon kortizol a dokonce zklidňuje rozrušený žaludek a působí proti žaludečním vředům. Ty se často pojí právě se stresem.

Pečuje o orální zdraví

Jistá studie, kterou uveřejnil odborný časopis Journal of Natural Products, potvrdila, že kořen lékořice obsahuje dvě účinné antibakteriální sloučeniny, jež mohou zabránit růstu bakterií spojených s dutinami a onemocněním dásní. Lékořici berte jako lék nejen na zanícené dásně, ale i bolavé zuby. Ničí totiž zhoubné bakterie způsobující poškození zubní skloviny a vznik kazu.

Možné vedlejší účinky

Ačkoli kořen lékořice může být zdravým doplňkem vašeho jídelníčku, je důležité si uvědomit, že méně je někdy více. Nadbytek může vést k nebezpečně nízkým hladinám draslíku, které se pojí se svalovými slabostmi a srdečním onemocněním. Jinak se lékořice hodí jako zdravé mlsání, sluší jí v jogurtech nebo müsli.

Zdroje: sciencedirect.com, thehealthy.com, webmd.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat