Prostreno.cz

Šampaňské má zajímavé zdravotní účinky

Prevence diabetu i kardiovaskulárních chorob? Tu vám podle všeho šampaňské zajistí. A ještě vylepší náladu a upevní krátkodobou paměť. Funguje také jako zaručené afrodiziakum!

Šampaňské víno je symbolem luxusu i významných událostí. I když si ho mnozí dodnes pletou se sektem, rozhodně nejde o dva stejné nápoje. Pravý „šampus“ se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne, což je zásada, jež je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu (PDO). Do jeho vzniku jsou také zahrnuty pouze tři odrůdy vinné révy. Ano, je poněkud dražší, ale kromě naprosto jedinečné a vytříbené chuti nabízí šampaňské víno i zajímavé zdravotní výhody. Proč si čas od času dopřát sklenku?

Šumivá medicína pro srdce

Stejně jako „klasické“ červené a bílé víno může i šampaňské svým způsobem podpořit srdeční zdraví. Je to proto, že hrozny, z nichž se získává, obsahují celou řadu cenných antioxidantů. Ty zabraňují poškození cév, regulují škodlivý cholesterol a předcházejí krevním sraženinám, čímž prokazatelně snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Ovšem pozor, klíčem je samozřejmě střídmá konzumace – to je základní pravidlo, přes které ve světě alkoholu vlak zkrátka nejede.

Paměť jako slon

Ačkoli to může znít jakkoli neuvěřitelně, zmíněný nápoj upevňuje krátkodobou paměť. Prokázala to studie newyorské Kolumbijské univerzity. Její autoři to vysvětlují tím, že zprostředkovává proteiny blahodárně působící na kognitivní funkce, a to především ty, na nichž stojí uchovávání informací. Lahodný mozkový doping, že?

Prevence diabetu? Kupodivu ano

Jiný výzkum, tentokrát zrealizovaný kanadskými vědci, naznačuje, že občasná sklenka šampaňského omezuje pravděpodobnost diabetu o celých 13 procent. I tento fakt lze přikládat jeho unikátnímu nutričnímu profilu. Mimochodem, přítomný draslík, hořčík a zinek také zlepšuje náladu a uvolní od stresu. A obecně se tomuto tekutému luxusu přisuzuje i afrodiziakální působení, které může zpestřit nejeden vášnivý večer.

Zdroje: standard.co.uk, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat