Prostreno.cz

Studená sprcha jako skvělý ranní restart

Co se místo šálku kávy vzpružit sprchou, při které se moc nezahřejete? Bezprostředně po probuzení tak můžete pocítit nával energie i dobré nálady. Přestanou vás také bolet svaly a ještě si pořádně posílíte imunitu.

Už jen při pouhé představě studené sprchy vám běhá mráz po zádech? Ještě tuhle proceduru tak úplně nezavrhujte. Pokud si ji dopřejete hned po ránu, přinese vám spoustu výhod, ze kterých budete těžit až do večera. Nepřesvědčí vás třeba tyhle?

Energetickou vzpruhu oceníte

Dáváte si po „vylodění“ z postele kávu, protože si od ní slibujete, že vás patřičně nakopne? Jistě, je to přece běžný zvyk. Pokud si ale dáte studenou sprchu, možná, že energie budete mít mnohem víc. Chlad obecně povzbuzuje krevní oběh v celém těle, což zase zvyšuje nároky na kyslík. Právě tohle zažene únavu lépe než tři šálky černého zlata. Nevěříte? Zkuste se pochlapit a učinit první mokrý testovací pokus!

Silnější imunita a ochrana před bacily

Když jde o posílení obranyschopnosti, není zaručených zlepšováků nikdy dost. Jedním z nich je také osvěžující ledová koupel, byť opravdu jen chvilková. Rozšiřuje totiž cévy a stimuluje produkci bílých krvinek, bez kterých se fungující imunitní systém opravdu neobejde.

Blaho pro celý pohybový aparát

Ranní „rozlámanost“ zná na vlastní kůži asi každý. Někdy za ni může nevhodný polštář, jindy zase špatná spánková poloha. V každém případě se ale nejedná o nic příjemného. Jak se zase dostat do pohody? Hoďte si studenou sprchu! Americká studie z roku 2014 prokázala, že výrazně snižuje bolestivost svalů a kloubů. Rovněž pomáhá na otoky, přičemž tlumí záněty. I to se hodí, nemyslíte?

Dobrá nálada a rychlejší hubnutí

Poznatky amerického výzkumu publikované v magazínu Journal of Circumpolar Health informují o tom, že zmíněná procedura také krotí stresový hormon kortizol, díky čemuž podstatně zlepšuje náladu a odplavuje chmury – doslova. Vyplývá z nich i to, že urychluje metabolismus a spalování kalorií, proto dokáže usnadnit hubnutí.

Zdroje: runtastic.com, medicalnewstoday.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat