Prostreno.cz

Rostlinná strava a její vliv nejen na cukrovku

Za prevenci diabetu 2. typu se považuje hlavně zdravý životní styl a vyvážený jídelníček s dostatečným množstvím ovoce, zeleniny, libového masa a celozrnného pečiva. Nyní se odborníci začali zajímat čistě jen o rostlinnou stravu a hlásají, že právě ona pomáhá cukrovku lépe zvládat a předcházet jí.

Diabetes mellitus označuje skupinu onemocnění, která ovlivňují, jak tělo využívá krevní cukr (glukózu). Glukóza je životně důležitá, neboť představuje důležitý zdroj energie pro buňky, které tvoří svaly a tkáně. Je to také hlavní zdroj paliva mozku. V České republice je ročně diagnostikováno okolo 60 000 pacientů s diabetem, přičemž celkový počet nemocných trvale roste.

Dobrou zprávou je, že životní styl při prevenci a léčbě cukrovky může sehrát důležitou roli. A své nezastupitelné místo má rostlinná strava, která se zaměřuje na luštěniny, ovoce a zeleninu a zároveň omezuje maso a mléčné výrobky. Jakým způsobem takové stravování pomáhá?

Podporuje zdraví srdce

Plnohodnotná rostlinná strava snižuje špatný cholesterol a vysoký krevní tlak. Řízení těchto rizikových faktorů je zásadní, protože lidé s diabetem a prediabetem mají výrazně vyšší riziko srdečních onemocnění.

Udržuje zdravou tělesnou hmotnost

Rostlinná strava má vysoký obsah vlákniny, čímž vytváří pocit sytosti a eliminuje přejídání. Není tajemstvím, že optimální tělesná hmotnost nebo hubnutí snižuje inzulinovou rezistenci, což znamená, že tělo může efektivněji využívat svůj vlastní inzulin.

Poskytuje mnoho ochranných živin

Ořechy, semena, sytě zelená zelenina a celá zrna mají obzvláště vysoký obsah hořčíku, živiny, která se spojuje s nižším rizikem cukrovky. Obecně vzato, rostlinné potraviny jsou plné fytochemikálií, které mají antioxidační účinky. Taktéž jsou tedy nápomocné s citlivostí na inzulin. Navíc je moudré udržovat v kondici i střevní mikrobiom.

Dosavadní výzkumy ukazují na jeho vztah k inzulinové rezistenci a tedy k cukrovce 2. typu, k nemocem srdce a cév. Mnoho rostlinných potravin, včetně ovsa, chřestu, cibule a česneku patří k dobrým zdrojům prebiotik, která mikrobiom vyživují.

Pokud máte cukrovku a zároveň i zájem (častěji) zařadit rostlinnou stravu do svého jídelníčku, nejprve si promluvte se svým dietologem nebo lékařem a obstarejte si nějakou fajn kuchařku s nápady, která vám v prvních dnech pomůže s inspirací.

Zdroje: about.kaiserpermanente.org, cukrovka.cz, wikipedia.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat