Prostreno.cz

Potravinová vzpruha nervového systému v podobě listové zeleniny

Víte, že bez nervového systému byste neudělali ani krok? A to doslova. Podpořte jeho činnost tím, že budete jíst častěji listovou zeleninu. Počítají se ale i jahody, borůvky a tučné ryby!

O nervovém systému se nehovoří tak často jako o tom imunitním. Možná právě proto řada lidí netuší, jak zásadní roli hraje. Jeho primárním úkolem je zachycení a zpracování podnětů působících na organismus. Protože pracuje o něco rychleji než hormonální transport, s jeho pomocí se přenášejí informace, jež vyžadují bleskurychlé koordinované reakce. Tím jeho nepostradatelnost ovšem ani zdaleka nekončí.

Chůze? I to je jeho zásluha!

Nervový systém ovládá činnost všech orgánů. Přímo tedy ovlivňuje trávení, dýchání, srdeční aktivitu i mozkové funkce. Také zajišťuje pohyb jednotlivých částí těla, tedy i chůzi z místa na místo. Na jeho pomyslných bedrech leží i naše schopnost zvládat stres a krizové situace s ním spojené. Je vám jasné, že musí být v úplné kondici, že? Jakékoli narušení jeho aktivity předpovídá hrozbu v podobě méně i více závažných komplikací. Co tedy jeho zdraví i celkovou pohodu trochu podpořit? Za tyto potraviny vám bude nesmírně vděčný.

Vydejte se po zelené

Listová zelenina obecně patří na seznam prospěšné výživy. Podle odborníků omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob i rakoviny, čímž přispívá k dlouhověkosti. Hodně pozitivní přínos má i pro nervovou soustavu, neboť vysoký podíl hořčíku i vitaminů B, C a E usnadňuje syntézu cirkulujících neurotransmiterů. Čas vyrazit do obchodu pro špenát, rukolu, hlávkový salát i čekanku! A když už tam budete, nezapomeňte ani na další chuťovky.

Jahody i borůvky jsou zkrátka třeba!

Lékaři ve svých prohlášeních zmiňují, že činnost nervové soustavy může příznivě ovlivnit i konzumace avokáda, jahod a borůvek. Je to proto, že tyto plody poskytují hojné množství cenných antioxidantů. Doporučují se však i tučné ryby, které zprostředkovávají zase omega-3 mastné kyseliny. Mimochodem, ty jsou dobré i ke zmírnění příznaků revmatoidní artritidy.

Zdroje: healthybuilderz.com, wikipedia.org, https://www.researchgate.net/publication/324056908_Mineral_content_of_five_indigenous_leafy_vegetables_from_Bintulu_market_Sarawak_Malaysia






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat