Prostreno.cz

Prospěšný tuřín zvládne vypěstovat každý

Máte ještě na zahrádce volný kousek půdy? Zkuste tam ubytovat tuřín! Vysévá se v březnu a dubnu, takže máte ideální záležitost. Tato zelenina nevyžaduje žádnou extra péči. A je překvapivě zdravá!

Kolník, kvak, hlavatice či dumlík. I tak se lidově říká tuřínu, který byl u našich předků hodně populární. Jenže pak se, kdovíproč, na tuto kořenovou zeleninu trochu zapomnělo. Ne však na dlouho. Tenhle brukvovitý poklad se zase těší pozornosti konzumentů i zahrádkářů! Jak je to s jeho pěstováním a co všechno z něj lze uvařit?

Ingredience se zajímavým profilem

Tuřín je často zaměňován s vodnicí. Na rozdíl od ní ale bývá nazelenalý, přičemž má fialový okraj a oranžovou dřeň. Tedy ve většině případů. Existuje totiž celá řada vyšlechtěných odrůd, které mohou být i červené nebo bílé. Pokud jde o jeho chuť, ta je trochu „oříšek“. Zemitý, nasládlý a jemně štiplavý nádech někdy připomíná kedlubnu, jindy zase ředkvičky. V kuchyni se pak využívá jako alternativa brambor, nicméně, hodí se i do polévek a omáček. Z tuřínu se dá přichystat kaše i pyré. Upravuje se také jako zelí. Výborný je naložený v kyselém nálevu, podušený nebo jen tak osmahnutý na pánvi. I tuřínové hranolky mohou být parádní přílohou! Do přípravy salátů můžete klidně zakomponovat i jeho listy, představují atraktivní přísadu.

Ideální příležitost nečeká

Tuřín je nenáročný a vypěstovat si ho může každý. Do půdy se vysévá v březnu až dubnu, vegetační období je šest až sedm měsíců. Semena se dávají do řádků, mezi kterými je odstup zhruba 40 centimetrů. Pokud je budete dostatečně zalévat, co nevidět z nich vzejdou rostlinky – a z nich pak i nadzemní bulvy. Jsou neuvěřitelně zdravé!

Účinky, které vám zachutnají

Kořeny, listy i zmíněné bulvy obsahují spoustu vitaminu C, který chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Podle odborných studií tento vitamin také zlepšuje vstřebávání železa a přispívá k regulaci cholesterolu. V této potravině naleznete i vitaminy K a A, jež jsou potřebné pro srážlivost krve, pokožku i oči. Konzumace tuřínu se dává do souvislosti s prevencí rakoviny a útlumem zánětů. Působí také proti bakteriím, což je zásluha tuřínových glukosinolátů.

Zdroje: medicalnewstoday.com, wikipedia.org, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3783921/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30561035/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30561035/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20632977/





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat