Prostreno.cz

Petržel od kořene po listy

Petržel je jednou z nejčastěji používaných kulinářských bylin. Zde se dozvíte zajímavá fakta o původu, odrůdách a praktických kuchyňských tipech.

Pokud jde o petržel, názory na ni se liší – někteří ji milují, jiní jsou s jejím používáním opatrní.

Populární kulinářská bylina původně pochází ze Středomoří. Zelené lesklé listy rostliny se sklízejí od května do října, kořen, který patří do klasické zeleninové polévky a chutí připomíná celer, až na podzimu. Dvouletá rostlina potřebuje vlhkou a na živiny bohatou půdu a potřebuje čas a hodně tepla, aby vyklíčila.

Petrželku seženete v její hladké nebo kudrnaté variantě. Hladká petržel, která je také označována jako italská, je aromatičtější a má intenzivnější v chuť než její kudrnatá sestra, je ale také citlivější a zvadne rychleji.

Hvězda v kuchyni

Použijte řezanou a listovou petrželku co nejčerstvější, protože při zahřátí ztrácí svou vůni a krásnou zelenou barvu. Čerstvě zabalená ve vlhkém hadříku vám petržel vydrží v chladničce několik dní. Můžete ji také snadno zmrazit, ovšem sušení se nedoporučuje, protože se tím odpařuje její vůně a chuť.

Petržel je nejen plná chuti a lze ji výborně kombinovat s mnoha dalšími bylinkami, ale obsahuje také vitaminy A, B a C a minerály draslík, vápník a železo. Petržel má účinek stimulující chuť k jídlu a aktivuje činnost jater. Obsažený esenciální olej Apiol zvyšuje aktivitu ledvin a svalovou kontrakci střeva, močového měchýře a dělohy, což je důvod, proč by těhotné ženy petrželku neměly konzumovat příliš často.

Léčivá síla petrželky

Předtím, než petržel udělala kariéru v kuchyni, byla hlavně známý jako léčivá rostlina – již Řekové oceňovali její močopudný účinek a uctívali ji jako posvátnou rostlinu. A tak své hrdiny ozdobili petrželovými věnci místo vavřínových věnců. Možná to mělo něco do činění i s jejím dalším údajným účinkem – petrželi se totiž přičítají i afrodiziakální účinky.

Zdroj: www.eatmaster.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat