Prostreno.cz

Jak moc škodlivý je palmový olej

Palmový olej je na black listu téměř každého. Jeho pěstování ničí deštné pralesy, ignoruje lidská práva a je špatné pro klima. Škodlivé látky se však mohou objevit také během výroby. Je ekologický zabiják škodlivý i pro naše zdraví?

Palmový olej je nejpoužívanější rostlinný tuk na světě. Použití v potravinářském průmyslu není to nejhorší, naopak kosmetický a biopalivový průmysl ho využívá stále více. A málokterý produkt vyvolává takové emoce jako palmový olej. Především jeho výroba požírající ekologické zdroje je pod masovou kritikou.

Původ, použití a složky palmového oleje

Palmový olej je rostlinný olej, který se získává z plodů palmy olejné a má oranžovo-červenou až červenohnědou barvu. Při teplotách pod 35 stupňů je pevná, při teplotách nad 35 stupňů zkapalňuje.

Původně pochází palma olejná ze západní Afriky. Nyní se pěstuje po celém světě v tropických oblastech – na 27 milionech hektarů půdy. Největšími pěstitelskými oblastmi jsou Malajsie a Indonésie.

Tuk palmy olejné se používá v potravinářském průmyslu, ale také pro kosmetické výrobky a jako biopalivo. Přibližně dvě třetiny světového palmového oleje se používají pro výrobu potravin, čtvrtina pro čisticí a kosmetické výrobky a pět procent pro výrobu elektřiny, tepla a paliv.

Co se ukrývá v palmovém oleji

Olej se skládá převážně z nasycených mastných kyselin (50 %) a mononenasycených mastných kyselin (40 %). Deset procent jsou polynasycené mastné kyseliny.

Vysoká spotřeba nasycených tuků se dává do souvislosti s některými nemocemi. Jsou možnou příčinou zvýšení rizika poruch metabolismu lipidů, ischemické choroby srdeční a rakoviny prsu.

Kromě mastných kyselin obsahuje palmový olej také karoten, který má antioxidační účinek a má pozitivní vliv na naše zdraví. Karoten přeměňuje tělo na vitamin A.

Glycidol

Rafinace palmového oleje a dalších rostlinných olejů může produkovat takzvané procesní kontaminanty (včetně glycidylesterů mastných kyselin a jejich esterů kyseliny fetické) na bázi glycerolu, které jsou klasifikovány jako zdraví škodlivé.

Glycidylestery mastných kyselin mohou být v těle přeměněny na glycidol. Problém je, že gylcidol má genotoxický a karcinogenní účinek, takže může změnit náš genetický materiál a považují se za "pravděpodobně karcinogenní". 

Panenské rostlinné oleje glycidol neobsahují

Zatím není známo, kolik glycidolu se v těle skutečně tvoří – ale má smysl se této látce vyhnout. Například nerafinované panenské oleje nemusí takové látky obsahovat. U hotových výrobků, margarínu a kuchyňských olejů věnujte pozornost, zda je palmový olej uveden jako složka.

Nejoblíbenější olej v potravinářském průmyslu

Palmový olej je nejpoužívanějším rostlinným tukem na světě. Má určité výhody oproti jiným olejům a je často obtížné jej nahradit. Palma olejná roste rychle – a je také velmi produktivní. Na hektar obdělávané půdy lze vyprodukovat přibližně třikrát více palmového oleje než řepkového a přibližně pětkrát více než kokosového. Palmový olej je nejlevnější.

Vzhledem k tomu, že je bez chuti, je všestranný. Při pokojové teplotě je palmový olej krémový, při vyšších teplotách tekutý. Kromě toho je tepelně odolný a trvanlivý dlouhou dobu.

Jak zjistíte, zda výrobek obsahuje palmový olej?

Výrobky obsahující palmový olej to musí uvést ve svém seznamu složek. Palmový olej může mít také označení následujícími názvy: palmový tuk, olej z palmových jader, rostlinný tuk nebo rostlinný olej.

V kosmetice skrývají pojmy "palma", "palmate" a "palmitate" palmový olej naprosto jistě. Složky Lauryl, Lauroyl a Laurate, Stearyl a Stearate nebo Cetearyl a Cetyl mohou být také vyrobeny z palmového oleje.

Proto mějte oči na stopkách. Často je olej i v produktech, kde byste ho nečekali! Nezáleží na tom, zda jsou organické, veganské nebo fair trade!

Morálka, klima a životní prostředí

Faktem je, že produkce palmového oleje poškozuje životní prostředí v největší míře! Aby bylo možné uspokojit rostoucí celosvětovou poptávku, musí se pěstovat na obrovských plantážích. Vzhledem k tomu, že půda deštného pralesa je velmi úrodná, deštný prales se vykácí a vypálí a stanoviště tisíců živočišných a rostlinných druhů se zničení. Vysoce ohrožené druhy zvířat, jako jsou orangutani, tygři, nosorožci nebo sloni, ztrácejí svá přírodní prostředí zvlášť krutým způsobem.

Dalším aspektem je, že deštné a rašelinové lesy slouží jako rezervoáry CO2 a přirozeně vážou oxid uhličitý. Pokud jsou zničené, uvolní se do atmosféry obrovské množství CO2. Kvůli plantážím palmy olejné se emise CO2 v Indonésii v roce 2012 umístily na třetím místě na světě.

Podle Amnesty International dochází na plantážích palmy olejné pravidelně také k porušování lidských práv.

Jak bojovat proti palmovému oleji

Často si ani neuvědomujeme, že konzumujeme palmový olej. Nachází se v každém druhém supermarketovém produktu: Olej se nachází nejen v hotové pizze, čokoládových pomazánkách, sušenkách, čipsech a čokoládě, ale také v pomazánkách, polévkách a müsli. V roce 2018 Greenpeace odhalilo zničení 5 000 hektarů deštného pralesa v Indonésii. Za tím byla multikorporace, která zásobuje velké potravinářské společnosti.

Zdroj: názory autora, Tuky a oleje: základní znalosti a praktické využití, Nutrition Review 03/2014, Greenpeace, Amnesty International





Celkem 2 komentářů

Miroslav
19.05.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat