Prostreno.cz

Zvýšení účinku kávy

Většina lidí pije kávu nejen kvůli její dobré chuti, ale také proto, že potřebuje dodat energii. Že na vás káva nezabírá? Pak byste měli vyzkoušet trik, s kterým káva proti únavě pomůže zaručeně.

Pokud se vám zavírají oční víčka únavou i během dne, pak nejspíše sáhnete po jednom ze dvou nejčastějších řešení: Po kávě nebo, pokud je to možné, si zdřímnete. Abyste si ale skutečně dobili baterky, zkuste vyzkoušet kombinaci obojího. Důležitý je však postupovat podle přesných pravidel, abyste se po krátké době skutečně cítili plní energie.

Nejprve káva, pak zdřímnutí

"Coffee Nap" je název taktiky, která se ukázala jako skutečný zázračný lék na nežádoucí únavu. Nejprve vypijete kávu a pak si krátce zdřímnete –⁠ maximálně ale jen 20 minut. Ano, přesně v tomto pořadí: Nejprve pijete a pak spíte.

Zní to možná překvapivě, protože kofein je spíše známý svým účinkem zabraňujícím spánku. Zde však hraje rozhodující roli čas. Je důležité, abyste si lehli ihned po kávě a ujistili se, že vás budík vytrhne ze spánku přesně o 20 minut později. Po konzumaci kofeinu trvá asi 20 minut, než se dostane do krve a odtud do mozku. Než tato doba nastane, žádný povzbuzující účinek vnímat nebudete a můžete nerušeně spát.

Proč pít kávu, a ještě si zdřímnout?

Kofein působí proti adenosinu – látce, která zodpovídá za signalizaci únavy do těla. K tomu aktivuje určité receptory, které naznačují nervovým cestám, že je čas snížit jejich aktivitu. Vzhledem k tomu, že kofein má velmi podobnou strukturu jako adenosin, může se vázat na stejné receptory, a tak je blokovat. Adenosin pak již nemá možnost přenést tělo do klidového stavu, protože potřebné receptory jsou již obsazeny povzbuzujícím kofeinem.

Tento efekt dále umocníte zdřímnutím, protože i při krátkém zdřímnutí tělo začne rozkládat dříve uvolněný adenosin. Když pak kofein vstoupí do mozku po 20 minutách, najde výrazně více volných receptorů, než by bylo možné bez očistného spánku.

Kofein má pak mnohem silnější účinek na mozek, protože mezi sebou může komunikovat mnohem více nervových drah ve stejnou dobu. Takže se cítíte čerstvější a aktivnější, než kdybyste jen vypili kávu nebo si jen dali posilující šlofík.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com





Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat