Prostreno.cz

Diuretické potraviny zbavující přebytečné vody v těle

Jak pracují diuretika? Pomáhají tělu zbavit se přebytečné nahromaděné vody a soli tím, že vás doženou k častějším návštěvám toalety. Věděli jste, že se schovávají i mezi potravinami?

Diuretika se běžně prodávají jako pilulky. I když jsou obecně bezpečné pro příležitostné použití, mohou mít vedlejší účinky, jako je hypokalémie, která označuje stav, kdy je snížená hladina draslíku v krvi. Mezi další potenciální vedlejší účinky patří dehydratace, svalové křeče, závratě a vyrážky. Možná právě proto radši vsadíte na přírodu. Zadržuje-li vaše tělo vodu, změňte svůj jídelníček a zařaďte do něj potraviny, které vám se zavodněním pomohou. Které to jsou?

Ovoce a zelenina

Všeobecně platí, že zelenina a ovoce mají vysoký obsah vody a draslíku (a některé druhy poskytují i hořčík a vápník), což může pomoci vyrovnat zúžení krevních cév, kvůli kterému se dostavuje pocit nafouklosti. Ano, může za něj nadbytek sodíku. Z obchodu nebo farmářského trhu si odneste hrozny, celer, česnek, cibuli, vodní meloun, třešně, jablka, grapefruity, pomeranče, ananas, okurky a spoustu listové zeleniny. A nezapomeňte ani na chřest, jehož sezona končí v polovině června.

Pochoutka králů a císařů

Již od dob starých Řeků a Římanů se právě chřest používal pro své močopudné vlastnosti. Diuretické účinky této chutné zeleniny pocházejí z aminokyseliny asparagin, jež se používá k léčbě otoků, revmatismu a zadržování vody před menstruací. Výrazný zápach po konzumaci chřestu pak pochází z kyseliny chřestové, která se při trávení rozkládá na sloučeninu obsahující síru.

Skvělá je ovšem i řepa, která vyniká vysokým obsahem draslíku a taktéž pomáhá odstraňovat přebytečnou tekutinu v těle. Samostatnou kapitolou je zelí, tolik oblíbená součást dietní zelné polévky, které se obvykle říká „tukožroutská“. Její diuretické vlastnosti jsou legendární. Tím ovšem výčet vhodných potravin nekončí.

Bylinky

Diuretika se ukrývají i mezi bylinkami. Známá je kupříkladu petržel. Ta snižuje reabsorpci sodných a draselných solí v ledvinách, takže zvyšuje objem moči. Pro odvod vody z organismu se doporučuje i hloh a jalovec. A čím dalším si můžete pomoci?

Cvičení

Cvičení je jedním z jednodušších přirozených diuretik, protože při něm dochází ke zvýšení tepové frekvence, jež zase podporuje cirkulaci tekutin. Vedle cvičení zároveň eliminujte příjem sodíku, který se ukrývá s masných a rybích výrobcích, některých sýrech (plísňové, bílé, tavené apod.), slaných oříšcích nebo smažených bramborových chipsech.

Zdroje: www.health.clevelandclinic.org, www.goodhousekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat