Prostreno.cz

Bezinky jsou superfood z přírody

Bezinky chutnají lahodně ovocně jako džem a džus, ale výtažky z bezového květu jsou také osvědčeným prostředkem pro podporu zdraví. Proč je zejména černý bez tak zdravý a jak ho používat?

Ve středověku se keř černého bezu považoval za posvátný. Sloužil jako odpuzující prostředek proti čarodějnicím a černé magii a byl určen k ochraně před ohněm a údery blesku. Proto také pokácení keře černého bezu znamenalo neštěstí – nebezpečí, že duchové, kteří v něm žijí, budou nemilosrdní, bylo příliš velké.

Pro silný a fungující imunitní systém je dostatek pohybu a vyvážená strava alfa a omega. Pokud chcete udělat ještě více – přirozená síla černého bezu může posílit funkci imunitního systému.

Zdraví v každé very-Berry

Krásné bílé květy černého bezu zdobí silnice mezi květnem a červencem. Pokud máte rádi i jejich chuť, můžete z nich připravit ovocně sladký sirup nebo dezerty. Ale strom nese také ovoce – a to může nabídnout všechno. Na podzim dozrávají tmavě červené bobule, o kterých se říká, že mají v mnoha ohledech pozitivní účinek.

Čím tmavší, tím intenzivnější

Malé, ale silné! Černý bez hrál hlavní roli už ve starověké lidové medicíně – a to není divu, protože je to jeden z nejvšestrannějších a nejzdravějších divokých keřů. Po generace se černý bez používal mnoha způsoby a považuje se za přírodní lék. Jeho červené bobule jsou výrazně tmavší než u keřů divokých bezinek. 

Před staletími sloužily bobule, ale také listy, květy a kůra jako "božská apatyka", pokud člověk trpěl problémy, jako je kašel, bolest v krku nebo gastrointestinální problémy. Při jakých obtížích ho můžete využít?

Boj proti nachlazení a chřipce

Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitní systém a naši obranyschopnost. Ale tím to nekončí: Černý bez také obsahuje protizánětlivé esenciální oleje, glykosidy posilující srdce a antimikrobiální třísloviny, což je důvod, proč zdravé bobule v podobě kloktadla mohou zmírnit bolest v krku. Antokyany a polyfenoly chrání naše imunitní buňky, protože působí proti virům a patogenům.

Zdravý kardiovaskulární systém

Tmavě modré plody jsou bohaté na flavonoidy (sekundární rostlinné látky), které zachycují volné radikály. Mají proto protizánětlivý účinek a chrání mimo jiné před onemocněním kardiovaskulárního systému. Dokonce dalece předčí brusinky, borůvky, goji a ostružiny.

Podpora růstu svalů

Bezinky jsou bohaté na draslík a vápník a tato kombinace posiluje svaly. Draslík je důležitý pro svalovou kontrakci, zvyšuje pružnost, rovnováhu vody a krevní tlak svalů. Obsah vápníku podporuje udržení hustoty kostí.

Ochrana srdce

Díky vysokému obsahu draslíku bylo prokázáno, že konzumace bezinek, například v podobě šťávy nebo čaje, má zvláštní vliv na zdraví srdce a zabraňuje srdečním arytmiím.

Zdroj: Holunderbeeren: Gesunde Kraftpakete für das Immunsystem (www.fitforfun.de)





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat