Prostreno.cz

Rozpoznejte přírodní versus rafinovaný cukr

Cukr nemá tu nejlepší pověst, ale hodně záleží na tom, o jaký typ se jedná. Jak je to s tím rafinovaným a přírodním? Poznejte rozdíl, který mezi nimi panuje!

Vyhnout se cukru je těžké, protože je obsažen ve většině potravin. Ovšem není cukr jako cukr. Ten, který se přirozeně vyskytuje v potravinách, kupříkladu ovoci nebo škrobové zelenině, dostává zelenou. Také cukr v mléčných výrobcích, jako je mléko a sýr, je v pořádku.

O tento druh cukru se výživový poradci tolik nebojí, protože dobroty, v nichž se nachází, v sobě mají další složky, které rozhodují o tom, jak rychle se cukr tráví. Díky nim se zabraňuje rychlému skoku a poklesu krevního cukru, jež může vést k nárůstu hmotnosti, inzulínové rezistenci a cukrovce. Co se týče rafinované verze, tam je to už trochu složitější.

Balíčky z obchodů jako trpěné zlo

Takový cukr byl zpracován, patří na seznam nežádoucích drog, přispívá k vyššímu riziku srdečních chorob, přetěžuje játra, vede k většímu hromadění tuku v těle, zvyšuje krevní tlak a stojí za záněty. Proto by se přidaný cukr měl konzumovat s mírou. Odborníci vždy doporučují všímat si složení talíře. Jak vypadá ten zdravý?

Zaplňte jeho dvě třetiny celozrnnými výrobky, zeleninou, ovocem, fazolemi a semínky a zbývající jednu třetinu přenechte libovým bílkovinám, jako je kuřecí maso, ryby nebo tofu. Chcete-li minimalizovat jakýkoli druh jídla s přidaným cukrem, věnujte pozornost nutričním štítkům a zůstaňte pod doporučenou úrovní přidaného cukru za den.

Kolik cukru je akorát?

Ženy by neměly mít více než 25 gramů cukru denně, u mužů je to 37 gramů. Pochopitelně, že v takovém případě jsou sladkosti, sušenky, koláče a další potraviny zapovězeny. Pouhá jedna tyčinka nebo kousek dortu mohou obsahovat kolem 30 gramů přidaného cukru, což pro tělo není tak nejlepší zpráva!

Srdce v ohrožení

Rafinovaný cukr způsobí, že mozek uvolní dopamin a další látky, které zprostředkovávají potěšení, proto je tak vysoce návykový. Zvýšení krevního cukru pak stimuluje beta buňky, aby vyplavovaly inzulin. Jedná se o hormon, který se snaží normalizovat hladinu cukru v krvi. V důsledku toho stoupá krevní tlak, což vede nejen k nemocem srdce.

Nejlepší způsob, jak zajistit, že přijímáte cukr způsobem, který vašemu tělu vyhovuje, je jíst převážně celé, čerstvé potraviny. Jak již bylo uvedeno, zaměřte se na libové bílkoviny, zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, ořechy, fazole a semeny, které obsahují směs různých živin, jež se tráví pomaleji a udržují hladinu glukózy v krvi stabilní.

Zdroje: www.mdanderson.org, www.health.harvard.edu, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat