Prostreno.cz

Nepropásněte sběr bezinek, mají úžasnou sílu

Čerstvé rády plesniví, proto je nutné zpracovat je včas. Bezinky jsou známým lékem na chřipku a nachlazení, ale uplatňují se i jako obklad při různých bolestech. Proto si jich pár natrhejte výhradně jen pro sebe!

Bez černý je keř nebo strom, který dorůstá do výšky až šesti metrů. Bobule, jež poskytuje, obsahují třísloviny a pektin. A s tělem dělají tyhle věci!

Chrání před volnými radikály

Ve 100 gramech bobulí je 60 % doporučeného denního příjmu vitaminu C. Vitamin C je antioxidant, který pomáhá chránit buňky před účinky volných radikálů – molekul, jež se produkují, když tělo rozkládá jídlo nebo je vystaveno tabákovému kouři či záření ze slunce.

Volné radikály mají na svědomí zhoršení oční čočky, což přispívá ke ztrátě zraku, zánět kloubů (artritidu), poškození nervových buněk v mozku, urychlení procesu stárnutí nebo zvýšené riziko ischemické choroby srdeční. Antioxidanty proti těmto nemocem bojují. Céčko zároveň posiluje imunitní systém, takže si nezapomeňte udělat dostatečnou zásobu bezinek, neboť se vám (nejen) během chřipkové sezony bude hodit.

Ulevují od bolesti

Obklady z bezinek se uplatňují při pohmožděninách a otocích. Bezinky se ovšem dají využít i k inhalačním účelům, neboť pomáhají ulevit od bolestí hlavy, migrén či bolestí zubů. Někteří bylinkáři apelují, že zároveň krotí horečky.

Jsou skvělé pro prenatální zdraví

Pro ženy, které plánují otěhotnět, nebo už gravidní jsou, jsou bezinky naprostou nutností, neboť tyhle kouzelné malé plody mají vysoký obsah kyseliny listové. Její nízké hladiny v krvi se spojují se zdravotními problémy, jako je vyšší riziko vrozených vad, srdečních onemocnění, mrtvice a některých druhů rakoviny.

Předchází srdečním onemocněním

Velké množství vlákniny v bezu je užitečné při prevenci a léčbě zácpy. Vláknina zároveň snižuje riziko diabetu 2. typu, ba co víc. Na každých 7 gramů přijaté vlákniny denně klesne riziko srdečního onemocnění o celých 9 procent, jak bylo zjištěno v přehledu 22 studií publikovaných v odborném časopise BMJ. To je částečně způsobeno schopnostmi vlákniny vysávat přebytečný cholesterol a vylučovat ho dříve, než může ucpat tepny. Bezinky ale nikdy nejezte čerstvé, jsou totiž mírně jedovaté, proto se musejí tepelně zpracovat či usušit!

Zdroj: www.healthfitnessrevolution.com, www.mayoclinic.org, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat