Prostreno.cz

Vybíraví jedlíci mají výhrady k červenému nádobí

Podávat vánoční jídla na červeném nádobí? To raději nedělejte. Nároční konzumenti by vaše pracně připravované pokrmy jen zkritizovali! Daleko lepší je prý servis modrý či bílý.

Nejkrásnější svátky roku nejsou jen ve znamení kouzelné atmosféry, dárků a rodinných setkání. Jejich neodmyslitelnou součástí je také hodování všemožných dobrot. Pokud letos budete hostit vybíravé jedlíky, červené nádobí raději nechte uschované ve skříňce. Ať se u stolu nedějí žádná zbytečná dramata!

Od rudé raději ruce pryč

Červená barva je hodně protichůdná. Na jedné straně symbolizuje lásku, smyslnost a vášeň, na druhé zase válku a násilí. Pokud se do ní obléknete, nikdo vás nepřehlédne. Tento odstín přitahuje pohledy okolí jako magnet a u mnohých vzbuzuje touhu po sexu. Když ho ale dáte na stůl, bude spíše odrazovat. A to hlavně náročné konzumenty! Jakkoli je tedy červené nádobí sváteční, pochvalu za něj rozhodně nesklidíte. Ani za to, co je na něm.

Pokus, který hovoří za vše

Prokázala to nedávná studie publikovaná v magazínu Food Quality and Preference. Její autoři dali naprosto stejné pokrmy do červených, modrých a bílých misek. Poté vyzvali 50 náhodně vybraných  dospělých osob, aby je ochutnali. Po celou dobu sledovali, u jakých barev dobrovolníci váhají a u kterých je mela o každé sousto. Hádat můžete dvakrát, jak to celé dopadlo!

Fuj, tohle mi nechutná!

Závěrečná analýza prokázala, že touhu po jídle odstín nádobí skutečně ovlivňuje. Respondenti dokonce tvrdili, že pokrmy z červených misek chutnají jinak a hůře než ty, které jsou na těch modrých a bílých, ačkoli šlo o navlas stejná jídla. Hodnotili je jako slanější, mastnější nebo kyselejší – zkrátka vůbec ne dobré. Autoři studie se proto domnívají, že lidé mají při pohledu na červenou barvu negativní očekávání, proto je cokoli podávané na rudém nádobí odpuzuje a také to přehnaně kritizují. Jinými slovy – když dáte jeden řízek na červený talíř a druhý na bílý, ten první nikomu chutnat nebude.

Zdroje: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0950329322002385?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat