Prostreno.cz

S vánočními kily lidé bojují i několik měsíců

Vánoce jsou pryč, ale jejich váhové následky přetrvávají. Uklidňujete se tím, že do plavkové sezony je ještě daleko? Bude to tak tak! Se svátečními kily navíc se totiž můžete potýkat ještě v květnu. Dejte si pozor na nevhodné a hladovkové diety i velikonoční nádivky!

Zůstaly vám po vánočních svátcích nejen hezké vzpomínky, ale i nějaká ta kila navíc? Nejste sami, protože stejný problém řeší hodně lidí. Za jak dlouho se ale člověk vrátí ke své původní váze? Odborné prognózy nejsou příliš optimistické. Podle nich to klidně může trvat i půl roku!

Nejdřív hodování, potom starosti

Poznatky dva roky staré americké studie zveřejněné v magazínu The New England Journal of Medicine odhalují hodně šokující pravdu. Bylo do ní zahrnuto bezmála tři tisíce dospělých jedinců různého věku a z různých zemí, jejichž tělesnou hmotnost odborníci sledovali pomocí speciálně vytvořených digitálních vah. Aby měli autoři studie o celé situaci jasnější obrázek, shromažďovali data několik týdnů před Vánocemi a pár měsíců po nich. Jaké výsledky jejich propočty přinesly?

Je to běh na hodně dlouhou trať

U většiny respondentů hmotnost začala narůstat mezi vánočními svátky a Silvestrem, což se tak nějak očekávalo. Co ale hodně překvapilo, to byla skutečnost, že vysoké procento lidí s vánočními faldíky bojuje ještě v květnu nebo červnu. Experty zaujal i fakt, že do hubnutí negativně zasahuje také dění okolo Velikonoc. Jinými slovy – k dosud neshozeným prosincovým kilogramům se přidávají i ty jarní, čímž se samozřejmě všechno komplikuje. Potíž tkví i v tom, že volíme nevhodné zeštíhlující režimy.

Drastická hladovka? Tudy cesta nevede

Odborníci se jednoznačně shodují v tom, že místo rozumných a vyvážených povánočních stravovacích plánů se často chybně zaměřujeme na příliš drastické a omezující diety, které zkrátka nemohou fungovat. Věc se má tak, že se o vánočních svátcích zbytečně přejídáme a po nich zase hladovíme – dobré pro naši váhu a zdraví pochopitelně není ani jedno.

Zdroje: www.dailymail.com, www.birminghammail.co.uk, www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1602012





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat