Prostreno.cz

Pravda o tom, zda vám plesnivé jídlo může ublížit

Zná to asi každý. Zaboříte zuby do krajíce chleba a najednou ucítíte podivnou pachuť plísně v ústech. Už jen pomyšlení na podobný zážitek vám pravděpodobně obrací žaludek. Ale co zdraví? Je nutné dělat z plísně vědu?

Ne, naštěstí to není konec světa. Pokud jste se zakousli do nějakého plesnivého jídla, neutíkejte zvracet. Spóry (výtrusy) plísní jsou všude kolem nás. Do místností mohou vstoupit vzduchem a připojit se k potravě a povrchům, což je zkrátka a dobře součástí přírody. Odborníci však uklidňují. V zásadě vám konzumace plesnivého jídla pravděpodobně příliš neublíží. Maximálně se dostaví nevolnost, ale to jen proto, že plíseň obecně nechutná příliš dobře. Berte to tak, že pokud je váš imunitní systém v dobré kondici, strávíte jakékoli jídlo, tedy i to plesnivé.

Krátkodobé versus dlouhodobé riziko

Výjimkou je případ, kdy plíseň, kterou jste snědli, produkuje určitý typ zvaný mykotoxiny. Obvykle se vyskytuje v obilninách a ořeších, ale také v celeru, hroznové šťávě, jablkách a dalších produktech. I tak je ovšem nepravděpodobné, že by z nepatrných množství někdo vážně onemocněl.

Jestli se plíseň postupně nenahromadí v játrech a ledvinách (v dlouhodobém horizontu), není se čeho bát, žaludek je drsné prostředí, takže většina bakterií a plísní v něm nepřežije. V případě, že nevolnost přece jen přetrvává, kontaktujte lékaře. Předepíše vám medikamenty vyvolávající zvracení či průjem. To se hodí třeba v případě, že trpíte alergií na určité druhy plísní, která může přispět k respiračním problémům.

Stačí plíseň odříznout?

Plíseň na jídle vás příliš netrápí? Pak můžete být v pokušení ji jednoduše odříznout a pokračovat v konzumaci. Tady už zbystřete. Ačkoli vidíte pouze rozmazané odbarvené vršky, všechny plísně mají „kořeny“, které potraviny masivně napadají. Tyto kořeny umožňují toxinům (pokud nějaké existují) šířit se uvnitř vašeho jídla, proto je moudré napadené potraviny vyhodit – celé.

Jak plísním předcházet?

Vzhledem k tomu, že teplé a vlhké podmínky podporují růst plísní, doporučuje se několik osvědčených postupů. Před nákupem potraviny ji pečlivě prohledejte. Všímejte si toho, zda není napadená. Jídlo nakupujte v malých množstvích, aby plísně neměly čas růst, zakrývejte jej plastovým obalem a uložte do lednice. Zbytky snězte do tří dnů.

Zdroje: www.womenshealthmag.com, www.usda.gov, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat