Prostreno.cz

Lahodný špenát lístek po lístku

Špenát, v minulosti často odsuzovaný, rozkvetl v lahodného a oblíbeného miláčka všech, kteří dbají o své zdraví a štíhlou linii. Co špenát nabízí? 

Pro každého, kdo rád jí špenát, je těžké si představit, že celé generace na něj mají špatné vzpomínky z dětství. To proto, že dnes dostáváme na stůl úplně jiné odrůdy. Špenát dříve obsahoval více hořkých látek a kyseliny šťavelové než dnes, chutnal odpovídajícím způsobem kysele a zanechával nepříjemný pocit v ústech. Díky moderním metodám pěstování je to ale historie. 

Co se však nezměnilo, ve špenátu se ukládá hodně dusičnanů, které se při skladování přeměňují na dusitany, což je zvláště ve větším množství nezdravé. Nejlepší je proto použít čerstvý bio špenát a spotřebovat ho co nejrychleji. Dříve běžná, ne nutně chutná úprava špenátu jako sekaná a převařená kaše už není běžná.

Druhy špenátu

Existuje kolem 50 různých druhů špenátu, ale v praxi se dělí jen na jarní, letní a zimní špenát. Mladý jarní a letní špenát má menší, jemné a světle zelené listy. Špenát pozdního sběru je naopak tmavě zelený a má velké, pevné, dužnaté listy.

Obzvláště oblíbený je v současnosti takzvaný baby špenát s malými jemnými lístky a jemnější chutí.

Jak zdravý je špenát?

Dlouho se předpokládalo, že špenát obsahuje 30–35 miligramů železa na 100 gramů, až se ukázalo, že je to kolem 10 procent tohoto množství. Na vině byla pravděpodobně chyba ve výpočtu. Obsah železa v sušeném špenátu byl změřen a nedopatřením aplikován i na čerstvý. U zeleniny je však asi 3,5 miligramu železa na 100 gramů stále poměrně značné. 

A i když špenát nenahradí půlku lékárny, je nepochybně extrémně zdravý. Je například nabitý všemi důležitými minerály (vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď a jód) a obsahuje značné množství vitaminů ze skupiny B.

Špenát však opravdu boduje, pokud jde o obsah vitaminu C. V závislosti na odrůdě a sezoně se čerstvý špenát pohybuje mezi 50 a 155 miligramy na 100 gramů! Mražený listový špenát má však „jen“ kolem 37 miligramů vitaminu C – což odpovídá zhruba třetině naší průměrné denní potřeby.

Špenát je také obzvláště bohatý na beta-karoten, který je důležitý pro dobrý zrak a zdravou pokožku: 4 800 mikrogramů na 100 gramů – to je dokonce více, než je celkový průměrný denní cíl!

Kvůli jeho vysokému obsahu dusičnanů ho děti do 6 měsíců nesmí jíst. Miminka, která už jedí příkrmy, mohou zeleninu dostávat jednou týdně s klidným svědomím zhruba od 7. měsíce. Zbytky kojenecké výživy nebo dětských jídel, které obsahují špenát, byste měli vyhodit a neohřívat! V opačném případě se dusičnany, které obsahuje, mohou změnit na toxické dusitany, které jsou nebezpečné pro kojence a malé děti, protože dusitany mohou bránit přenosu kyslíku v krvi.

Tipy na přípravu

U mraženého špenátu jednoduše postupujte podle návodu na obalu – v závislosti na receptu ho stačí rozmrazit nebo krátce povařit.

Příprava čerstvého špenátu vyžaduje trochu více úsilí. Prvním krokem je čištění, což znamená odstranění silných stonků a konců stonků. Kromě toho se vytřídí listy, které již nejsou čerstvé. Vzhledem k tomu, že venkovní špenát může být velmi písčitý, je třeba jej důkladně umýt. 

Mladý, jemný špenát chutná báječně syrový v míchaných salátech a lze jej snadno zpracovat na šťávu nebo použít v mixéru jako přísadu do smoothie. Kvůli živinám a lepší chuti vařte špenát jen velmi krátce. 1–2 minuty postačí, pokud chcete listy podusit v páře nebo okořenit polévky, gratinované pokrmy, zapečené mísy nebo pizzu.

Zdroj: názory autora, www.wikipedia.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat