Prostreno.cz

Japonská tygří máta a její účinky

Nic pro citlivky! Japonská tygří máta patří k nejsilnějším druhům mát, za což může obsah mentolu, který je až 3x vyšší než ve známější mátě peprné. Co všechno od ní můžete očekávat? Její vlastnosti vás nadchnou natolik, že se pustíte do pěstování!

Roste v celé východní Asii (Japonsko, Čína, Thajsko, Vietnam), ale i v Japonsku. Japonská máta (vědecky známá také jako Mentha arvensis) je tradiční rostlinou čínské medicíny, která má mnohostranné využití už jen proto, že silice z ní jsou jednou z hlavních složek známé tygří masti, hojně využívané zejména při bolestech hlavy, při svalových potížích a stavech revmatismu.

Bylinka, která přežije (téměř) všechno

Rostlina je statná a mrazuvzdorná, roste hojně ve vysokých nadmořských výškách a přežije plochy až 1 500 metrů. Když její listy promnete mezi prsty, uvolní se silné mentolové aroma, které lze snadno zaměnit s mátou peprnou. Japonský mátový olej se pak používá při různých onemocněních, jako je nachlazení, horečka, nízká chuť k jídlu, pošramocené trávení, plynatost, nevolnost, průjem a syndrom dráždivého tračníku. Kromě toho přítomný mentol zvyšuje průtok krve a působí jako vazodilatátor.

Použití nejen při bolestech

V listech, stoncích a kořenových tkáních sídlí různé bioaktivní fotochemikálie. Hlavními složkami bývají alkaloidy, flavonoidy, polyfenoly, taniny, glykosidy a eugenol. Studie prokázaly, že esenciální olej z této máty působí protizánětlivě a vykazuje antibakteriální, analgetické a protinádorové účinky (1).

Pokud si japonskou mátu budete chtít vypěstovat, rostlinu zasaďte do propustné, humózní půdy (použijte kvalitní zahradnický substrát) a na slunné stanoviště nebo do polostínu. Mátu lze pěstovat ve volné půdě, protože je mrazuvzdorná, nebo v nádobě, která se na zimu uklízí do světlé místnosti.

Na co si dát pozor?

Co se týče japonského mátového oleje a samotné bylinky, nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám, a dokonce ani těm, kdo jsou citliví na různé alergeny. Japonské tygří mátě by se ovšem měly vyhnout i děti do čtyř let, tak pozor na to.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8750489/, www.organicfacts.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat