Prostreno.cz

Co by lidé s úzkostí neměli jíst ani pít

Stres je přirozenou reakcí na výzvy a rozličné situace. Když je ho mnoho, stává se nebezpečným a chronickým. A tyhle potraviny a nápoje jeho vliv násobí!

Pravidelné, opakující se pocity strachu nebo obav vás mohou vést k tomu, že začnete mít nezdravé stravovací návyky. Výběr potravin však hraje klíčovou roli při snižování nebo zhoršování úzkosti prostřednictvím spojení střeva a mozku.

Spojení střevo –⁠ mozek zdůrazňuje vzájemnou propojenost těchto dvou orgánů, což naznačuje, že střevo a mozek jsou v neustálé obousměrné komunikaci a zdraví jednoho přímo ovlivňuje pohodu a kondici toho druhého. Z toho vyplývá, že ti, kdo chtějí zmírnit příznaky stresu, by se měli vyhýbat potravinám přímo vyvolávajícím úzkost. Které to jsou?

Zpracované dobroty

Balené potraviny jsou obvykle plné zpracovaných přísad, jako je cukr a omega-6 mastné kyseliny. Při nadměrné konzumaci tyto složky vyživují špatné mikroby ve střevech a časem zhoršují zánět, tedy i stres (1). Uvedené potraviny také postrádají vitaminy, minerály a vlákninu posilující mozek. Nahraďte je ovocem a zeleninou a čistými bílkovinami. Preferujte fazole, čočku, cizrnu či divokého lososa.

Přidané a rafinované cukry

Věděli jste, že existuje asi 262 dalších názvů pro záludné cukry, které se dnes nacházejí v potravinách? Najdete je v dortech, pečivu a cereáliích, ale i salátových dresincích a omáčkách. Nadbytek cukru zhoršuje zánět a náladu (2). Cukr je zároveň návykovou látkou. Kdo opravdu hledá sladké, měl by sáhnout po hrsti borůvek nebo čtverečku extra tmavé přírodní čokolády.

Průmyslové oleje

Vysoce zpracované, levné oleje jsou obvykle vytvářeny z vedlejších produktů plodin, jako je kukuřice, hroznová semena, sója, slunečnice a palmové ovoce. Zpracováním se tyto oleje stávají potravinou s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin a bez omega-3. Nadbytek omega-6 mastných kyselin ve stravě pak přispívá k navyšování množství zánětlivých molekul v celém těle, zejména ve střevech a mozku (3). Pro domácí vaření si vyberte zdravější alternativy, ke kterým patří extra panenský olivový olej a avokádový olej.

Umělá sladidla

Jedna studie z roku 2014 zjistila, že lidé, kteří konzumují umělá sladidla (většinou prostřednictvím dietních nápojů), měli vyšší riziko deprese než ti, kteří je nekonzumovali (4).

Alkohol

Obecným doporučením je, že pokud musíte konzumovat alkohol, tak s mírou. Cítíte-li nervozitu nebo úzkost, není to nic pro vás.

Káva

Dávejte si pozor na úroveň stresu po pití kávy, kofein totiž s může s vaším psychickým stavem dost zamávat – zvlášť tehdy, když na něj nejste zvyklí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29610056/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9471313/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3335257/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5617129/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat