Prostreno.cz

Černý mrak pochybností nad konzumací hranolků

Co by si třeba takový smažený sýr nebo naším národem milovaný řízek počal bez hranolků? Jenže právě nad nimi se zase začal vznášet černý mrak pochybností. Prý nám mohou přivodit depresi, úzkostné stavy i rakovinu!

Že jsou hranolky celosvětově oblíbeným pokrmem, to ví asi každý. Stejně jako to, že se připravují ve fritovacím hrnci, horkovzdušné fritéze, pečením na plechu nebo smažením na pánvi. Co se ale neví, tedy alespoň ne se stoprocentní jistotou, to je to, odkud se vlastně vzaly. Podle některých zdrojů se zrodily ve Španělsku, jiné uvádí zase Belgii (1). Proč jim ale odborníci nemohou přijít na jméno? Co proti nim mají?

Příloha s vážnými riziky

O tom, že hranolky ke zdraví kdovíjak nepřispívají, se mezi vědci spekuluje už dlouho. Pomyslným posledním hřebíčkem může být nejnovější čínská studie (2), která si konzumaci smažených brambor, konkrétně pak hranolků, spojuje se zvýšeným rizikem úzkosti a deprese, přičemž nejvíce postižena prý bývá mladší generace. Autoři tohoto výzkumu mají podezření, že hlavním viníkem je akrylamid, tedy látka, která při samotném smažení brambor vzniká. Podle nich může dlouhodobá expozice akrylamidu stát v pozadí depresivního a úzkostného chování, které si v krajních případech vyžádá náročnou léčbu. Jsou kvůli této příloze lidé nešťastní a se životem nespokojení? Zřejmě. A to je možná ještě ta lepší varianta, neboť americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv varuje, že vyšší hladiny této sloučeniny podporují i vznik rakoviny (3). Obecně jak pak spotřeba zpracovaných potravin, k nimž tyto bramborové hranoly nepochybně patří, spojována s kognitivním poklesem (4), a to bez rozdílu věku.

Poplašná zpráva, nebo reálná hrozba?

Navzdory těmto skutečnostem se hlavní autorka zmíněné čínské studie, kterou je vědkyně Yu Zhang, domnívá, že není třeba panikařit z nepříznivých účinků smaženého jídla a že občasná konzumace člověka na psychiatrii nedostane (5). Její optimismus ovšem příliš neuklidňuje, protože i tak se na hranolky začalo koukat s ještě větším skepticismem a pohoršením.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Hranolky, (2) www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2221097120#acknowledgments, (3) www.fda.gov/food/process-contaminants-food/acrylamide, (4) www.jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2799140, (5) www.nypost.com/2023/04/26/why-eating-french-fries-could-ruin-your-life/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat