Prostreno.cz

S kily navíc zatočí ananasová dieta

Jíst ananas den co den, a to dokonce po kilech? I tak nějak může vypadat hubnutí. Tenhle parťák zlepšuje metabolismus i trávení, odbourává tuky a prodlužuje pocity sytosti.

Když nám příroda dává ananas, konzumujme ho ve velkém! A to hlavně v případě, že bychom rádi shodili nějaká nadbytečná kila. Toto sladké, šťavnaté a cizokrajné ovoce nabízí nespočet zeštíhlujících výhod.

Kdysi vzácnost, dnes obyčejná věc

Ačkoli ananas původně pochází z Jižní Ameriky, našel si cestu na karibský poloostrov Guadeloupe, kde si ho v roce 1493 všiml mořeplavec a objevitel Kryštof Kolumbus. Plod připomínající podivnou šišku následně přivezl do Španělska, kde si velmi rychle získal fanoušky a příznivce. Ovšem dovoz byl hodně problematický a ananasy často připlouvaly znehodnocené, proto se je Evropané snažili pěstovat i na starém kontinentě. Dlouho se to ale nedařilo, a když se konečně vědělo, jak na to, produkce nebyla valná. I proto bylo toto ovoce drahým symbolem luxusu, který si mohou dovolit opravdu jen ti nejbohatší. Časy se pochopitelně změnily a dnes si pro tento „luxus“ stačí dojít do nejbližšího supermarketu, kde se jen tak povaluje ve velkých přepravkách. Jenže my ho často přehlížíme, což je škoda. Jak nám tenhle dáreček může pomoci právě při hubnutí?

Kouzelný pomocník s báječnými vlastnostmi

Ananas obsahuje bromelain – proteolytický enzym, který snižuje zánět (1). Právě zánět znesnadňuje redukci váhy tím, že omezuje účinnost hormonu sytosti a hladu leptinu (2). Jsou tu však i jiné zajímavé a vítané schopnosti. Ananas totiž zlepšuje i trávení a zabraňuje nadýmání (3), a to díky vláknině, různým enzymům a fytonutrientům. Pochlubit se může nízkým podílem kalorií a naopak vysokou výživovou hodnotou, neboť vás obohatí o širokou škálu vitaminů, minerálů a antioxidantů (4). I jejich vlivem dobíjí energetické baterie (5), s čímž se pojí další dietní výpomoc. Když máte energii, můžete být aktivní. Aktivní tělo má zase tendence hromadit méně toxinů, což výrazně zlepšuje činnost metabolismu. A co víc – tahle laskomina přispívá i k odbourávání tuku (6)! Žádný div, že pojem ananasová dieta je hodně vyhledávaný. Pokud by vás to zajímalo, tento režim spočívá v denní konzumaci dvou až třech kilogramů ananasu a přijmu zhruba 4 200 kJ.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3287010/, (2 )www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2829991/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/, (4) www.dc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169124/nutrients, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6170270/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat