Prostreno.cz

Vylaďte si pitný režim i zdraví zelnou šťávou

Šťáva ze zelí? No to je věc! Nejenže působí proti rakovině a žaludečním vředům, ona také detoxikuje tělo, usnadňuje hubnutí a zlepšuje kvalitu pleti. Už máte nalito?

Zase je tu léto, takže se ze všech stran ozývá, abychom nepodceňovali pitný režim. Co si ale mají počít ti, kterým čistá voda ani trochu nechutná? Ovocné džusy jsou zase drahé, a navíc v sobě mají spoustu cukru. Mléko žízeň nezažene, alkohol se v horku pít už vůbec nemá a z kupovaných limonád se přibírá. No to je ale šlamastyka! Co byste řekli na zelnou šťávu, která je považována za elixír zdraví i mládí?

Domácí je hotová natotata

Příprava zabere minimum času a nevyžaduje žádné úsilí. Nejprve je třeba si samozřejmě opatřit zelí, jehož listy se důkladně omyjí. Někdo je před vhozením do odšťavňovače ještě lehce spaří, ovšem není to podmínka. Stačí je jen nasekat a nechat ve zmíněném spotřebiči s trochou vody povozit do té doby, než vznikne nápoj požadované konzistence. Pro zlepšení chuti lze přidat pomeranč, limetku, mandarinku, mátu, ananas nebo kiwi – záleží na osobních preferencích konzumenta. Proč si tohle občerstvení dopřávat každý den, a to klidně i několikrát?

Antioxidantů není nikdy dost

Zelný drink překypuje antioxidanty, což jsou látky, které pomáhají snižovat poškození buněk způsobené volnými radikály (1).Hromadění volných radikálů může vést k zánětu a celé řadě chronických onemocnění. A to je pádný důvod, proč si nalít pořádně velkou sklenici. Nebo snad ne? Tenhle drink možná nevypadá extra přitažlivě, ale má velmi silný protirakovinný potenciál (2). Počítat můžete i se slibnou prevencí žaludečních vředů (4).

Zaměřeno na záležitosti srdce

Je prokázáno, že lidé, kteří zelnou šťávu zařadí do svého běžného pitného režimu, mají výrazně nižší úroveň škodlivého cholesterolu oproti těm, kteří ji nepijí (5). Tento nápoj umí také zbavit organismus nahromaděných látek a toxinů, přičemž podpoří metabolismus. Je tedy ideální součástí redukčních diet. Nelze opomenout ani to, že díky vysokému podílu antioxidantů zlepšuje kvalitu pokožky a zpomaluje stárnutí (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4596548/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14679785/, (6) www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-cabbages/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat