Prostreno.cz

Kedlubny stojí opravdu za to

Kedlubna se svou jemnou, lehce nasládlou chutí patří k nejoblíbenější regionální zelenině. Zelená hlíza ale umí ještě víc: Obsahuje více vitaminu C než citrony, chrání před vysokým krevním tlakem, a dokonce dokáže zmírnit stres.

Kedlubny jsou skutečným posilovačem imunity – porce syrové kedlubny pokryje téměř 100 % doporučené denní potřeby vitaminu C. Draslík, vápník a hořčík stabilizují krevní tlak, posilují kosti a snižují stres. Protože obsahují málo sacharidů, jsou kedlubny vhodné i pro nízkosacharidové diety.

Kedlubny, ať už jako křupavá svačina nebo vařené, by měly být co nejčerstvější. Pokud nejprve odstraníte listy, vydrží v lednici až týden, pokud kedlubnu zabalíte do vlhké utěrky, vydrží ještě déle. Chcete-li zdravou kedlubnu zmrazit, měli byste ji nejprve oloupat, poté nakrájet na plátky nebo tyčinky a blanšírovat asi 3 minuty.

Listy nemusí putovat do bio popelnice: Listy kedlubny obsahují hodně vitaminu C, vápníku a železa. Skvěle vypadají například v salátech nebo polévkách.

Dodavatel vitaminů – pro dobrý imunitní systém

Pouhých 100 gramů kedlubny obsahuje asi 63 mg vitaminu C. V průměru se tak řadí před citrony s 53 mg a pomeranče s 50 mg. S porcí 150 g syrové kedlubny pokryjete téměř 100 % doporučené denní potřeby vitaminu C. Vitamin C se podílí na mnoha metabolických procesech. Mimo jiné je důležitý pro vývoj pojivové tkáně, kostí a zubů. Vitamin C má navíc antioxidační účinek, což znamená, že chrání buňky před volnými radikály. Při trávení zlepšuje vstřebávání a využití železa z rostlinné potravy a zpomaluje tvorbu nitrosaminů, které mohou způsobovat rakovinu.

Listy kedlubny obsahují rostlinné barvivo beta-karoten, které se v těle přeměňuje na vitamin A. To může chránit před srdečními chorobami a snížit vysokou hladinu cholesterolu. 

Kedlubny také obsahují vitamin E, který dodá křupavé zelenině pevnost vaší pokožky a vlasů.

Vitamin B1, B2 a B6 se nacházejí také ve světle zelené hlíze, jsou důležité pro nervový systém, krevní oběh a svaly.

Kedlubny jsou stravitelnější než jakékoli jiné zelí

Mnoho druhů zelí produkuje při trávení značné množství plynů, které nám způsobují nafouklé břicho. Ne tak zdravá kedlubna, je lehce stravitelná i syrová. Vláknina, kterou obsahuje, podporuje trávení tím, že stimuluje naše střeva k většímu pohybu.

Téměř žádný tuk a málo kalorií

Kedlubna je téměř bez tuku a má pouhých 23 kalorií na 100 gramů. Jsou ideální potravinou pro dietu, která je založena na nízkém obsahu sacharidů a vystačí si tak s malým množstvím sacharidů. S necelými 4 gramy sacharidů na 100 gramů je kedlubna vhodnou náhradou například brambor.

Antistresová zelenina díky hořčíku

Kedlubny patří mezi zeleninu, která dokáže působit proti špatné náladě díky vysokému obsahu hořčíku. Hořčík je považován za antistresový minerál, protože inhibuje samotné posly, které se uvolňují při stresu. Díky tomu mohou potraviny bohaté na hořčík, jako je kedlubna, pozitivně působit na vnitřní neklid, podrážděnost, náladovost nebo poruchy spánku. 

Antioxidanty chrání buňky

Kedlubna obsahuje sekundární rostlinnou látku sulforafan, hořčičný olej, který působí antioxidačně. Antioxidanty chrání naše tělo před volnými radikály, které napadají naše buňky a mohou způsobit nebo zhoršit onemocnění, jako jsou metabolické poruchy. Užitečná může být i konzumace kedlubny před opalováním: sulforafan, který obsahuje, stimuluje kožní buňky k tvorbě určitých proteinových buněk, což může například snížit riziko spálení.

Zdroj: názory autora - celý článek





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat