Prostreno.cz

Kimchi je doslova lapač volných radikálů

Kimchi je zdravé – fermentovaná zelenina poskytuje bakterie mléčného kvašení, které podporují zdraví střev. Pravidelná konzumace zeleniny kvašené v kyselině mléčné může udržovat kardiovaskulární systém zdravý, a dokonce předcházet rakovině. Jaké další výhody nabízí kimchi?

Kimchi je probiotická potravina, která stejně jako jogurt poskytuje řadu zdravých mikroorganismů, jako jsou bakterie mléčného kvašení. Mimo jiné podporují zdraví střev. Vláknina, kterou obsahuje, navíc podporuje trávení. Kimchi je také dobrým zdrojem vitamínu C, silného lapače volných radikálů a důležitých minerálů, jako je draslík, vápník a železo.

Kimchi je korejské národní jídlo vyrobené z fermentované zeleniny. Základními surovinami jsou čínské zelí, ředkvičky, okurky a koření jako česnek, chilli a zázvor. Název „kimchi“ pochází z korejského slova pro „ponořenou zeleninu“.

Tradičně se kimchi připravuje v keramické nádobě, která je pohřbena v zemi pro proces fermentace. Bakterie mléčného kvašení není nutné přidávat, protože těchto mikroorganismů je již na zelí přirozeně mnoho.

Vláknina vás udržuje štíhlou a snižuje hladinu lipidů v krvi

100 gramů kimchi poskytuje téměř dva gramy vlákniny. Jedná se o složky rostlinné stravy bohaté na vlákninu, které gastrointestinální trakt nedokáže strávit. Strava bohatá na vlákninu podporuje růst důležitých střevních bakterií, udržuje trávení v chodu a zajišťuje, že nebudete mít zase tak rychle hlad.

Z toho mohou těžit i lidé se zvýšenou hladinou lipidů v krvi: rozpustné balastní látky, které se nacházejí hlavně v zelenině a ovoci, vážou žlučové kyseliny ve střevě. Ty jsou pak vylučovány stolicí. Aby však játra mohla produkovat nové žlučové kyseliny, potřebují cholesterol. V důsledku toho se celkově snižuje hladina cholesterolu v krvi.

Dostatek tekutiny je nezbytný k tomu, aby balastní látka ve střevě mohla dobře nabobtnat. Denně byste proto měli vypít jeden a půl až dva litry tekutin, nejlépe vody nebo neslazeného bylinkového čaje. Slazené nápoje jsou méně vhodné, protože poskytují nejen zbytečné kalorie, ale mohou vést i k zažívacím potížím.

Mikroorganismy podporují zdraví střev

Podobně jako jogurt je kimchi probiotická potravina. Protože obsahuje živé mikroorganismy, které se výživou dostávají v aktivní formě do střeva a podporují tam bakteriální složení.

V kimchi se nacházejí bakteriální kmeny, které jsou již přítomny v lidské střevní flóře, jako známé bakterie mléčného kvašení. Kyselina mléčná, kterou produkují, je navíc dobrá pro střevní sliznici, udržuje hodnotu pH v rovnováze a podporuje trávení.

Minerály pro nervový systém a výkonnost

Kromě vlákniny a probiotických mikroorganismů obsahuje kimchi také řadu zdraví prospěšných minerálů. 100 gramů kimchi poskytuje asi 150 miligramů draslíku. Minerál je pro tělo životně důležitý, protože je jedním z nejdůležitějších elektrolytů. Jsou to látky, které mohou vést elektrický proud. Draslík například přenáší signály z nervových buněk do svalových vláken nebo do srdce. Podílí se také na regulaci rovnováhy tekutin a acidobazické rovnováhy a krevního tlaku.

Kromě toho kimchi poskytuje vápník. Minerál se nachází především v mléce a mléčných výrobcích, ale také v rostlinné stravě. Udržuje kosti a zuby stabilní a podílí se na různých procesech v těle, jako je srážení krve a přenos vzruchů v nervovém systému a svalech. Zelenina bohatá na vápník je zvláště důležitá pro lidi, kteří nejí mléko (výrobky).

Čínské zelí, ze kterého se kimchi často vyrábí, obsahuje také stopový prvek železo. S 200 gramy kimchi již pokryjete asi 10 % denní potřeby. Železo jako součást červeného krevního barviva pomáhá absorbovat kyslík. Závažný nedostatek stopového prvku je proto často vyjádřen jako obecný nedostatek výkonu. Tělo dokáže nejlépe využít železo především z masa. U čistě rostlinné stravy je proto zvláště důležitý správný výběr potravin.

Ochrana proti kardiovaskulárním chorobám

Zdravotní přínosy kimchi se do středu zájmu vědy dostaly teprve v posledních několika letech. Pravidelná konzumace kimchi je dobrá pro kardiovaskulární systém.

Fermentované kimchi nejvíce snižuje tělesnou hmotnost a index tělesné hmotnosti. Také zvyšuje citlivost buněk těla na hormon inzulín a zlepšuje hodnoty krevního tlaku. 

Kimchi jako pomocník proti rakovině

Kimchi je skutečný všestranný talent. Mezi mnoha zdravotními přínosy fermentované zeleniny patří to, že její konzumace může zabránit rakovině. Co přesně stojí za tímto protirakovinným účinkem, je ale stále nejasné.

Svou roli v tom mohou hrát takzvané glukosinoláty. Tyto na síru bohaté látky dodávají zelí typickou štiplavou a poněkud nahořklou chuť. Fermentační proces přeměňuje tyto glukosinoláty na sekundární rostlinné látky (např. indoly, isothiokyanáty) a činí je tělu dostupnějšími.

Tyto látky mají zase mimo jiné protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti. Protirakovinný účinek není pravděpodobně způsoben jedinou látkou, ale souhrou více faktorů. To musí objasnit další výzkum.

Vitamin C vychytává volné radikály

Čínské zelí, základní složka kimchi, poskytuje mimo jiné hodně vitaminu C. Je známé zejména pro svůj antioxidační účinek, tedy dokáže zneškodnit agresivní chemické sloučeniny.

Tyto tzv. volné radikály vznikají při tělu vlastních metabolických procesech, ale také v důsledku vnějších vlivů (např. UV záření, cigaretový kouř atd.) a mohou poškozovat buňky a tkáně v těle. 

Vitamin C také pomáhá tělu lépe vstřebávat železo. Zejména lidé, kteří jedí čistě rostlinnou stravu, mohou zlepšit vstřebávání železa potravinami bohatými na vitamin C.

Zdroj: www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2013.3083 - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat