Prostreno.cz

K čemu je dobrý hořčičný olej

Brokolice, křen, ředkvičky nebo hořčice obsahují esenciální hořčičné oleje, které jsou považovány za extrémně zdravé. Z hořčičných semínek se navíc dá vylisovat světle žlutý olej, který je nejen zdravý, ale také vás zkrášlí. Přečtěte si více o hořčičných olejích!

Zelenina je obzvláště bohatá na živiny, protože poskytuje našemu tělu vitaminy, minerály, vlákninu a druhotné rostlinné látky – včetně hořčičných olejů. Zajistí hořkou chuť křenu, ředkviček nebo hořčice. Zároveň jsou velmi zdravé. Z hořčičných semínek se mimochodem získává světle žlutý olej, který lze využít mnoha způsoby. 

Co jsou hořčičné oleje?

Obecně se hořčičnými oleji míní dvě věci: Na jedné straně mastný rostlinný olej, který se získává z hořčičných semínek. Na druhé straně popisuje štěpné produkty tzv. glykosidů hořčičného oleje.

Mastný rostlinný olej

Stejně jako řepka patří i hořčice do čeledi brukvovitých a hořčičný olej je složením mastných kyselin srovnatelný s řepkým olejem: je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a má vyvážený poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Není divu, že hořčičný olej je zdravý.

Rozhodující pro jeho vhodnost jako jedlého oleje je však obsah kyseliny erukové. Tato mononenasycená mastná kyselina je problematická, protože její vysoké hladiny mohou vést k degeneraci tuku v srdci. Obsah se však odvíjí od použitého semene: Díky šlechtění mají výrobci semena s nízkým obsahem kyseliny erukové, takže si hořčičný olej můžete bez váhání vychutnat.  

Éterické oleje

Mnohem známější, než světle žlutý kuchyňský olej, je hořčice, kterou známe jako okrově žlutý krém z kelímku, tuby nebo plastového kelímku. 

Mezi sekundární rostlinné látky patří glykosidy hořčičného oleje, nazývané také glukosinoláty. Ty jsou pro nás lidi velmi užitečné: Stimulují imunitní systém, působí proti choroboplodným zárodkům, mají antioxidační účinek a mohou snížit riziko rakoviny.

Hořčičný olej v kuchyni

Hořčičný olej je v indické kuchyni velmi oblíbený, protože dodává například kari a rybím pokrmům pikantní vůni. Lze jej také zahřát až na 240 stupňů Celsia, a proto je ideální pro pečení a fritování. Olej na vaření se také hodí k tradičním pokrmům z masa a ryb a vydatným salátům, jako je bramborový salát.

Kosmetické použití

Pokud chcete hořčičný olej používat v kuchyni, měli byste se při jeho nákupu ujistit, že je určen i jako kuchyňský olej. Protože produkty s vysokým obsahem kyseliny erukové nejsou vhodné ke konzumaci, ale pouze k zevnímu použití, například na masáž, jako vlasová kúra nebo koupelový olej. Je považována za velmi výživnou a údajně má silný účinek na podporu krevního oběhu.

Domácí léky na nekomplikované infekce

Esenciální oleje jsou vhodné i pro vnější použití. Koupel nohou s hořčičnou moukou se doporučuje zejména při nachlazení. Hořčičné oleje, které obsahuje, stimulují krevní oběh a tím podporují imunitní systém v jeho práci.

Při vnitřním použití mohou hořčičné oleje, například z lichořeřišnice a křenu, bojovat proti virům a bakteriím při infekcích močových a dýchacích cest. Ze střeva se vstřebávají do krve a dostávají se do vylučovacích orgánů, močového měchýře a plic. Tam se hromadí a rozvíjejí svůj baktericidní účinek. 

Energetické látky hrají nejen důležitou roli v prevenci rakoviny, ale mohou také zastavit růst rakovinných buněk. Bez ohledu na to, zda chcete předcházet rakovině nebo podporovat terapii, je nejlepší jíst vyváženou stravu. Funguje to lépe než užívání jednotlivých doplňků. Aby se cenné suroviny neztratily, jezte zeleninu syrovou nebo vařenou al dente, nejlépe v páře.

Zdroj: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.32952





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat