Prostreno.cz

Maliny upevní zdraví srdce

Malina není jen malina. Každý, kdo v lese uloví dnes již vzácné, malé, nesrovnatelně aromatické divoké exempláře, se může považovat za šťastného. Všichni ostatní se budou muset utěšovat kultivovanou zahradní verzí. Chuťově jsou horší než jejich lahodní příbuzní, ale ne nadarmo patří k nejvyhledávanějším bobulovým odrůdám!

Jasně červená barva, omamná vůně a spousta trnů na větvích. Podobnosti mezi malinami a růžemi nejsou v žádném případě náhodné, ale jsou založeny na přímé botanické příbuznosti. 

Maliny vděčí za svou současnou velikost moderním šlechtitelským metodám a výsledným odrůdám. V dřívějších dobách byly známy pouze plané maliny, které jsou mnohem menší. Velké pěstované maliny však mají se svými poměrně drobnými předky z lesa jedno společné: protože jsou extrémně citlivé na tlak, musí se sklízet ručně.

Jak zdravé jsou maliny?

Ovoce je zdravé, to všichni víme. Ale ve srovnání s mnoha jinými odrůdami patří maliny k absolutní špičce. Jsou plné užitečných živin. 100 gramů malin poskytuje kromě provitamínu A a vitamínů B například 25 miligramů vitaminu C, což je asi čtvrtina naší denní potřeby. Maliny jsou také bohaté na minerály a stopové prvky, jako je železo, vápník, draslík a hořčík.

Směs kyselin a tříslovin v malinách může pomoci játrům s jejich detoxikační prací a působí antipyreticky.

Co je však zvláště pozoruhodné, je velký podíl flavonoidů. Tato přírodní barviva jsou známá tím, že chrání buňky těla před škodlivými vlivy a mají pozitivní vliv na srdce a oběhový systém.

Vysoký obsah pektinu, vlákniny, která je zvláště prospěšná pro žaludek a střeva a je lehce stravitelná, také zvyšuje fitness faktor malin.

Přírodní ovocné kyseliny obsažené v malinách zajišťují vysoký obsah vitaminu C, ale mohou vést k problémům s citlivým žaludkem. S malinami opatrně, pokud trpíte histaminovou intolerancí.

Nákupní rady

Kupovat byste měli pouze dokonalé a zralé maliny. Čím jsou maliny zralejší, tím méně kyseliny salicylové obsahují. Lesní maliny byste měli sbírat pouze v oblastech, které jsou méně znečištěné toxiny z prostředí (průmyslové nebo automobilové výfukové plyny).

Při manipulaci se zralými malinami je potřeba velká jemnost. Rychle reagují na teplo plísní a příliš velký tlak je rychle rozmačká. Čerstvé maliny je nejlepší použít co nejdříve a do té doby je skladovat na chladném a volně rozloženém místě na velkém plechu.  

Vzhledem k tomu, že maliny nepřicházejí do styku s půdou, není nutné je umývat. Jednoduše vytřiďte a zlikvidujte zbytky listí a plesnivé maliny. Pokud si přesto chcete maliny umýt, můžete je jemně hodit do misky s vodou. Poté volně rozprostřete ve velkém sítu, sceďte, a nakonec nechte zaschnout na kuchyňském papíře.

Tipy na přípravu malin

Pro mnohé je bohatě zdobený malinový dort tím nejlepším způsobem, jak si vychutnat jemné ovoce. Ale zmrzlina, smetany, jogurtová nebo tvarohová jídla a ovocné saláty díky malinám poskočí na jinou úroveň. Ze zralých malin můžete vyrobit i lahodný džem. I lehce kašovité maliny jsou příliš dobré na to, abyste je vyhodili – jsou ideální pro přípravu lahodného malinového pyré!

Opravdoví fanoušci také rádi dávají malinám čestné místo ve vydatné kuchyni a dochucují jimi saláty, ocet nebo jemné omáčky k drůbeži a telecímu masu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4717884/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat