Prostreno.cz

Vaření může být dost stresující záležitost

Časová tíseň, sklony k perfekcionismu a rozličné potřeby strávníků. Tohle všechno z vaření nedělá radost, ale úzkostnou starost!

Vaření může být zábavný a kreativní koníček, který navíc zlepšuje činnost mozku i jeho kognitivní funkce (1). Vždycky to ale tak není, protože mnozí v přípravě jídla vidí spíše nervy drásající záležitost a zdroj nekončící úzkosti. Proč? Důvodů je více!

Co není perfektní, to není dobré

„Lidé se sklony k perfekcionismu vaření často považují za velmi stresující, protože mají vysoké standardy a vyvíjejí na sebe velký tlak, aby splnili očekávání ostatních,“ domnívá se americká psychoterapeutka Avigail Lev (2). „Tento extrémní tlak vede ke strachu z chyb a selhání, čímž prohlubuje úzkostné stavy,“ dodává tato expertka. Do hry však vstupuje i další obávaný faktor.

Náročné potřeby ostatních? Hotová muka!

Řekněme, že pořádáte oslavu a vaříte pro širší okruh známých. Zatímco jeden drží přísnou dietu, druhý trpí potravinovou alergií a o třetím se zase všeobecně ví, že má diabetes. Čtvrtý už po příchodu hlásí, že nesnáší zeleninu a pátý host se hrdě hlásí k vegetariánům. Existuje vůbec jeden recept, který by vyšel vstříc potřebám všech? Budete ho asi hledat horko těžko. Kdo by se pak nestresoval, že? A vůbec v časové tísni, která je vizitkou moderní populace.

Horká hlava v horké kuchyni

„Veškeré denní povinnosti, jako je vykonávání zaměstnávání, péče o děti i provozní úklid domácnosti, to vše je náročné samo o sobě,“ potvrzuje i americká psycholožka Melissa Albano. „Příprava jídla vám může připadat jako další starost navíc a vyžaduje čas, kterého moc nemáte. V nabitém programu je i nákup potřebných potravin dost velkou výzvou,“ domnívá se jmenovaná specialistka, která tím vysvětluje další důvod, proč je vaření tak stresující. Zní vám to povědomě? A teď ruku na srdce – stojí vám to za to? Nevyvíjejte na sebe takový tlak a z toho, že se vám občas něco nepovede na 100 procent, nedělejte zbytečné drama. Jsou přece horší věci!

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/cooking-for-cognition-why-making-a-meal-is-good-for-your-brain/, (2) www.wellandgood.com/cooking-stress/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat