Prostreno.cz

Zbavte se hlenů přirozeným způsobem s pomocí vody a zázvoru

Pokud se rýma a kašel neléčí, nahrává to zahlenění organismu. Naštěstí proti tomu některé jednoduché domácí prostředky bojují lépe než medikamenty z lékárny. Jak a čím hlen zkrotit?

Hlen je způsoben jakoukoli virovou, bakteriální nebo plísňovou infekcí v dolních dýchacích cestách, ale spojuje se i se zápalem plic, tuberkulózou, astmatem a bronchitidou. Dá se zvládnout a léčit – i doma. Tyhle tipy vám uleví!

Med se zázvorem

Smíchejte lžíci medu se lžičkou čerstvé zázvorové šťávy. Sirup si vezměte ihned a ujistěte se, že ho polykáte velmi pomalu. Kombinaci medu a zázvoru určenou ke zmírnění bolesti v krku a suchého kašle užívejte podle potřeby až třikrát denně. Zázvor zmírňuje otoky způsobené bolestí v krku (1), zatímco med pomáhá zklidňovat a kontrolovat záchvaty kašle (2).

Pijte hodně vody

Nedostatečnou hydratací můžete usnadnit hromadění přebytečného hlenu v dýchacích cestách. Ve skutečnosti bude váš hlen dokonce i hustší. Proto pijte hodně teplejší vody, protože hlen pomáhá zředit a vytlačovat z dýchacích cest.

Kloktejte slaný roztok

I kloktání slanou vodou množství hlenu redukuje. Přidejte 2–3 lžíce soli do teplé sklenice vody. Napijte se, vodu držte v krku s hlavou zakloněnou, kloktejte, roztok vyplivněte a celý proces opakujte každé dvě až tři hodiny během dne. Tato domácí léčba je užitečná dokonce i v prevenci infekcí horních cest dýchacích.

Věnujte pozornost stravě

Chcete-li se zbavit přebytečného hlenu, přidejte do své stravy více kardamomu, cibule, ananasu, zázvoru, česneku, chilli a papriky. Kořeněná jídla fungují jako přírodní dekongestanty, které snižují nadměrné překrvení nosní sliznice, uvolňují ucpaný nos a redukují množství hlenu. Kromě toho se snažte jíst zdravě.

Využijte esenciální oleje

Vdechujte páru z misky s horkou vodou, abyste se cítili lépe – jednou nebo dvakrát denně. A přidejte do ní pár kapek esenciální borovice, eukalyptu nebo cypřiše.

Pijte mátový čaj

Hlen se nejlépe léčí mátovým čajem. Máta má protizánětlivé, expektorační, antimikrobiální a antioxidační vlastnosti (3), prokazatelně čistí dýchací cesty a zároveň posiluje obranyschopnost organismu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7644455/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat