Prostreno.cz

Formičky na led jsou plné bakterií

Voda s ledem? Jak vítané letní osvěžení! Ovšem v té vodě mohou „plavat“ bakterie a plísně. Jak se do ní dostaly? Zeptejte se svého výrobníku na led, který máte v mrazáku!

Kdo by se v parném létě nepotřeboval zchladit! A to nejen skokem do bazénu, ale i konzumací ledového nápoje. Také máte zásobník ledu vždycky plný? Tak jistě, mrazivé kostky se hodí nejen do pití, pomoci mohou i v případě naražené končetiny a otoků. Vítanou úlevu poskytují i po útoku hmyzu. Kdy jste formičku na led ale čistili naposledy? Tohle se nevyplácí podceňovat!

Nic není tak čisté, jak vypadá

Drtivá většina lidí se přiklání k tomu, že krátké opláchnutí před každým novým doplněním bohatě stačí. Vy také? To je právě ta chyba. Zásobníky a formičky na led vyžadují stejnou očistnou péči, jakou věnujete skleničkám, talířům a pánvím. To znamená, že za prostředek na nádobí a horkou vodu se zlobit vážně nebudou. Ono se v nich totiž nachází poměrně dost bakterií. Že je nízká teplota panující v mrazáku zaručeně zneškodní? Tak tomu nevěřte.

Mráz všemocný nebývá

„Mrazení některé bakterie opravdu zlikviduje, ale pořád existují i choroboplodné zárodky, které v chladu bez obtíží nejen přežijí, ale prosperují i v růstu, i když trochu pomaleji,“ vysvětluje americký mikrobiolog a odborník na bezpečnost potravin Trevor Craig (1). Takže zpátky na značky, respektive ke dřezu, přátelé. Riziko kontaminace je podle tohoto experta sice nižší, než třeba v porovnání s masem, přesto ale hrozí. Potvrzuje to vlastně i fakt, že mražené potraviny, a to včetně zmrzliny, bývají spojované se salmonelou. Problém navíc může spočívat i v tom, že dřív či později přijde chvíle, kdy formičku na led za účelem doplnění z mrazáku vytáhnete, čímž je vystavíte pokojové teplotě. A to na škodlivé patogeny působí jako živá voda.

Budiž teplo!

„Jakmile se tyto bakterie dostanou zpět do příhodnějších podmínek, začínají se rychle množit a mohou zapříčinit onemocnění,“ popisuje mikrobiolog Trevor Craig. Na klidu nepřidá ani to, že dle závěrů výzkumů (2) mohou kostky ledu obsahovat i oportunní patogeny, jako jsou kvasinky a plísně, které zůstávají životaschopné, i když popíjíte chlazené nápoje dle vašeho výběru. Výrobníky tedy „vydrhněte“ po každém použití. Anebo je jednoduše vložte do myčky.

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/ice-cube-tray-tips/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29080227/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat